Apartamentul a fost cumparat de catre defuncta inaintea casatoriei cu al doilea sot. Din prima casatorie exista o fiica care si-a pierdut urma pe un alt continent, nevenind nici la moartea mamei. Cel de al doilea sot, dupa 3 ani de la moartea defunctei, a deschis proces si a obtinut o hotarere judecatoreasca pentru apartament. Intre timp a aparut fiica defunctei, care spune ca are un testament.
In aceste conditii, hotarearea judecatoreasca prin care sotul a devenit proprietarul apartamentului mai este valabila sau acesta ii revine fiicei conform testamentului?
Multumesc
Fiica nu a putut fii anuntata, de catre al doilea sot, pentru ca nu s-a mai stiut de ea, 4-5 ani. Din Germania, unde a avut ultima data domiciliul, nu s-a mai putut afla nici o alta adresa. O cunostiinta a fetei l-a informat pe cel de al doilea sot, ca a plecat in Australia, dar acolo nimeni nu a putut-o localiza. S-a incercat gasirea ei prin ambasada/consulat, prin crucea rosie, dar de peste tot raspunsurile au fost negative. Nu se stie daca a acceptat mostenirea, sotul nu a vazut testamentul.
Conform articolului 1103 din Noul Cod Civil, o succesiune trebuie acceptata in mod tacit sau expres in termen de un an de la data decesului defunctei. Problema se pune daca fiica a aflat in aceasta perioada de un an de testamenul mamei sale.
Logic ar fi trebuit sa afle intr-un fel sau altul,pentru ca te interesezi si de un prieten ce mai face, dar de o mama bolnava! Daca fiica spune ca nu a aflat, nu dupa un an, ci dupa 3 ani, se poate demonstra in vreun fel daca spune adevarul sau nu. Si daca ea va sustine ca nu a aflat, ce se poate intampla? Multumesc
Dacă fiica afirmă că a aflat doar acum de deces (și arată și împrejurările în care a aflat de deces), o persoană care afirmă contrariul va trebui să dovedească aceasta. Dovada se poate face prin orice mijloc de probă: martori, vreo comunicare a decesului printr-un înscris cu dovada comunicării, etc.
Dacă nu se poate face dovada că fiica a aflat de moartea mamei sale, se va considera că aceasta a aflat doar în prezent.
În aceste condiții termenul de un an pentru acceptarea succesiunii va curge de la data când moștenitoarea a aflat de decesul mamei sale.
Testament
deduanca
Bună seara.
Tata e mort de 14 ani. Mai am un frate,si pe mama în viața. Nu avem succesiunea făcută. Avem un apartament cu 2 camerei. Fratele meu spune ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune
galileo43
Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)