avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pfa contract de mandat la comision
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pfa contract de mandat la comision

Buna seara.Sunt pfa cu contract de mandat la comision.Am certif.de inregistrare la ONRC prin care mi s-a atribuit CUI,caen 7487 /atestat /sunt inregistrata la Adm.Fiscala /declarat si platit impozitul estimat/emit lunar facturi pentru comision pe care le-am incasat prin cont.Incasarile au fost facute in sume brute pentru ca societatea platitoare nu mi-a retinut la sursa impozitul anticipat.S-a procedat corect?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 12:48, 1 Martie 2009
MISKA5 a scris:

Buna ziua.La o citire a art.52 din Codul Fiscal se pare ca se retine impozit de 10% la contractele de mandat si comision.Mie nu mi s-a retinut.Eu am taiat facturi si am incasat cvaloarea intreaga nediminuata cu nici un impozit.Eu am platit un impozit estimat , anticipat mai mare decat ar fi trebuit pentru veniturile incasate,deci as avea de incasat dupa emiterea deciziei in urma declaratiei 200.Societatea poate sa-mi ceara acum acest impozit?Facturile prezente au valori foarte mici deci nu ar fi de unde sa se retina.Mi s-ar parea nedrept sa trebuiasca sa dau banii inapoi la societatea platitoare cand eu am de primit de la stat.


Cum a precizat si d-na David, nu va incadrati la veniturile cu retinere la sursa.
Buna ziua.Sa inteleg ca denumirea pe care o are are contractul de prestari servicii incheiat -de mandat la comision nu ma incadreaza automat la articolul 52 Cod Fiscal la venituri cu retinere la sursa?
Art64. In cazul contribuabililor ale caror plati anticipate sunt calculate in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. b)-e) din Codul fiscal pentru veniturile de aceasta natura si care realizeaza venituri din activitati independente si in alte conditii, pentru acestea din urma au obligatia sa le evidentieze in contabilitate separat si sa plateasca in cursul anului plati anticipate trimestriale, in conformitate cu art. 82 din Codul fiscal.
Faptul ca eu am platit venit anticipat trimestrial estimat la veniturile din aceasta sursa nu ma incadreaza la art.52 Cod fiscal sau inspectorul de specialitate m-a incadrat gresit cand m-a pus sa platesc trimestrial cand de fapt firma platitoare era de fapt obligata sa retina impozitul la sursa? Scuzati-ma sunt si mai nelamurita#-o Si de ce declaratia 070 si nu 020?Multumesc.

Pentru ca o persoana fizica sa deruleze (sa desfasoare, sa aiba) un contract de mandat sau de comision cu o societate comerciala , persoana fizica va trebui:

1. sa se autorizeze ca si COMERCIANT
2. adica:
a. sa depuna declaratia 070 pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent– pentru obtinere CIF si vectorul fiscal;

Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni pentru persoane fizice române, denumită în continuare declaraţie, se completează şi se depune de către persoanele fizice române, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Declaraţia de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înfiinţării, iar declaraţia de menţiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.

Declaraţia se depune direct sau prin împuternicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal competent ori la poştă prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislaţia în vigoare.

Act normativ: OMFP 262 / 2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati RADIOANA RADIOANA MA NUMESC RAD IOANA, AM INTRAT INTR-UN SISTEM MLM SI ACUM IAU BONUS DE LA PERSOANELE INSCRISE DE MINE! ACEST BONUS IL PRIMESC PRIN MANDAT POSTAL! VREAU SA ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere declaratie 200 pentru agentii de asigurari george-neagu george-neagu Am incheiat polite de asigurare pe baza unui contract de mandat in luna decembrie 2010, am primit comisionul datorat in luna ianuarie 2011. Acum , pana la 16 ... (vezi toată discuția)
Declaratia 205 margareta teodorescu margareta teodorescu In anul 2009 decl 205 pt dividende are data limita tot sf lunii iunie ca in 2008? Multumesc (vezi toată discuția)