avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu are bani guvernul !
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu are bani guvernul !

Buna ziua,
In afara marilor afaceri,guvernul ar trebui sa dezvolte si micile afaceri,cele cu doi sau tri angajati .
Aceste mici afaceri nu se pot infiinta si am sa va spun din ce motiv(sau ce putin aceasta este parerea mea)
Exista un cerc vicios (referitor la intrebarea "de ce nu are guvernul bani")
1.Nu are bani pentru ca nu exista multe afaceri mici cu doi sau trei angajati
2.O afacere are nevoie de capital
3.Capitalul il iei de la banci.
4.Bancile nu crediteaza firme nou infiintate(ce s-o astepta pentru a se rezolva aceasta problema?) pentru ca guvernul se imprumuta de la ele pentru pensii si salarii(deci bancile au unde sa-si plaseze banii)
5.Neinfiintandu-se aceste mici firme,nu sunt colectate taxe si impozite(colectarea o alta discutie)
6. Deci guvernul nu are bani
7.Pentru ca nu exista multe firme mici cu............
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 21:01, 22 Ianuarie 2013
Ca in orice afacere si bancile trebuie sa-si asume o doza de risc.Dobanzile sunt asa de mari pentru ca acestea vor sa-si recupereze pierderile creditelor neperformante(vedeti: credit cu buletinul sau doar cu adeverinta de salariu),pe spinarea celor ce sunt buni platnici.Si cine le da dreptul sa execute silit imobilele celor ce nu mai pot plati(in cazul creditelor cu buletinul sau salariu)din moment ce acea garantie nu exista?
jade_0923 a scris:

nicio banca nu numai ca nu crediteaza nicio firma nou infiintata, da' nici p-alea vechi decat, asa, de ochii lumii... practic ZERO!

Fals!
Tocmai ce am incheiat un contract cu o firma start-up care a luat un credit de 500000 euro. Bine-nteles ca s-au venit cu garantii pe masura. Si acest lucru este normal, ptr ca banca acordand un credit unei firme noi, riscul este mare. Ideea este urmatoarea: nu bancile nu dau credite, ci oamenii care vor sa-si deschida afaceri nu stiu ce fel de afaceri sa faca.

Daca vreau un credit de la banca (firma start-up) si ma duc la ei cu un proiect de afaceri, iar in proiect arat ca eu doresc credit ptr ca vreau sa-mi deschid un magazin in care sa vand bombonele, clar ca banca nu va aproba asa ceva. Dar daca se vine cu o idee de afacere foarte buna, pana la urma se reuseste.

Nu sunt multe firme start-up care obtin credit de la banca, dar asta nu inseamna ca bancile nu dau deloc credite firmelor noi.



faceti un procent al firmelor nou infiintate care obtin creditare... trebuie sa fie ceva la modu' 0,0..1%... practic 0 (zero) ... adica mai niciuna... mai bine joci la loto... ca nici acolo nu se poate spune ca nu castiga niciunu'... da' macar nici nu-i mai dai inapoi (banii).

jade_0923 a scris:

lee_vu a scris:

p-aici, pe la mine, (tot in romania) nu se crediteaza nicio firma nou infiintata. sunt sigur ca nici in alte parti.

se fac, intradevar, si noi contracte...

am doua firme vechi (fruntase in zona) cu linii de credit... anual se merge la banca pentru un nou contract ("reiinoire")...
... de 4 ani incoace... linia de 4,5 mld lei redusa la 2,9 mld, apoi la 1,7 mild... la 300 mil... tinde spre 0 (zero)... asta fac ofiterii astia de credite de p-aici...

cred ca e la fel in toata tara... sunt date statistice.



Probabil nici firmele nu stau foarte bine la indicatorii economici, nu?




pai ce sa mai stea foarte bine... ca le-au cocosat bancile (si statu' pe partea ailalta) cu dobanzile (oricum s-ar numi)...

dupa care au inceput sa le reduca linia (de credit) si sa multiplice ipotecile... ca nu mai "ies" indicatorii (la care au contribuit si ele, bancile cu camataria)...

@daponte: cand am dat exemplul despre firma start-up, ganditi-va ca nici macar 1 angajat nu avea. A obtinut acest credit ptr o constructie, constructia este necesara ptr productie, ca sa ai productie, ai nevoie de oameni. Deci, ptr inceput firma este mica. Ideea de afacere este foarte buna si banca a acceptat-o. Asa cum am mai spus, garantiile au fost pe masura.

@lee_vu: eu lucrez intr-un grup de firme. Si noi avem credit, leasinguri si o linie de credit de 900000 euro. Aceasta linie a fost majorata in vara anului trecut cu inca 300000 euro. S-a luat decizia majorarii liniei ptr ca acest grup de firme a mai intrat pe un segment de piata bun. Si aici ajungem la ideea de afacere.

Probbail exemplele mele sunt din ce in ce mai rare, dar nu imposibil de realizat.

Cat priveste firmele mici: haideti sa va spun ce m-a invatat pe mine un evreu la inceput carierei: daca vrei sa traiesti in afaceri, trebuie sa lasi si statul sa traiasca. A fost exemplul dat vis-a-vis de plata datoriilor la stat. Acum 2 ani am intalnit o persoana care avea un magazin alimentar. Un magazin care mergea foarte bine. Refuza cu incapatanare sa plateasca datoriile la stat, daca era posibil, cumva sa iasa numai pe pierdere. Dar avea angajati, avea tva de plata, avea impozit pe profit. Si refuza sa plateasca. Spunea ca banii aceia sunt banii si ei si ea nu este datoare sa plateasca nimic statului.

Nu sunt fan al fiscalitatii , din contra. Si eu mai spun vorbe de duh cu privire la acest aspect, dar mereu imi vine in minte ce mi-a spus acel evreu. Daca eu nu dau statului, statul de unde imi da mie?




Pentru cei ce nu platesc datoriile catre stat,sau mai mult,fac evaziune,exista puscaria.Dar din pacate acolo ajung tot cei mici si nu marii evazionisti.Nu ca ar exista marii si micii evazionisti! Dar legea nu este aplicata cu aceeasi unitate de masura pentu toti.Economia" gri" asa cum o numesc unii nu este 40% din PIB.Eu cred ca este peste 100% din PIB.Nu se poate diminua?Eu cred ca da,insa nu se doreste atata timp cat foarte multi "reprezentanti" aflati la putere, si nu numai ,sunt printre acaestia.Despre firmele mici care nu platesc,sa se aplice legea.Insa taxarea este excesiva.Avem statul cu cea mai mare rata de taxare din UE(nu la vedere,dar ganditi-va cate taxe de tot felul sunt aplicate,astfel incat este aproape imposibil de rezistat )

Alte discuții în legătură

Banca stat in stat Costica33 Costica33 Citesc si ramin uimit de cat de multi oameni sunt in situatia de a avea probleme cu o anumita banca, o voi numi in text \"Banca lu' peste prajit\". Cit de ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)