avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trecerea unui copil de pe un nume de familie pe un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trecerea unui copil de pe un nume de familie pe un altul

Buna ziua, vin si eu cu o rugaminte pentru un sfat pentru urmatorul caz:

Prietena mea s-a despartit de sotul sau dar nu a inaintat divortul desi in fapt traiau separat. Dupa un timp a ramas insarcinata cu alta persoana si a avut un copil cu acesta.
Problema este ca la spital, in momentul cand a declarat copilul, (din nu inteleg care motive, dar fara rele intentii) a trecut pe certificatul de nastere ca tata natural fostul sot.
Insist asupra lipsei de rele intentii a mamei.
Au trecut 8 ani de atunci, intre timp ea a obtinut divortul ( nu stie sa-mi spuna, dar banuiesc ca in sentinta de divort i se acorda ei custodia copilului), s-a mutat in alta tara cu copilul si tatal natural al copilului, nu a primit si nu a avut niciodata pretentii materiale de la fostul sot, singura implicare a acestuia fiind cate o imputernicire notariala din timp in timp care ii permitea mamei sa iasa cu copilul din tara.
Deci in concluzie, in prezent copilul este pe numele fostului sot, mama a revenit pe numele dinaintea casatoriei si tatal natural nu are practic nici o legatura scriptica si legala cu copilul sau.
Prietena mea s-a intors pentru ceva timp in tara, a adus copilul la parintii ei, pentru a-l lasa la scoala in Romania si ar dori sa treaca copilul pe numele ei fara a mai implica in acest moment tatal natural in acte(in incercarea de a simplifica pe cat posibil procedurile).
Care ar fi procedurile pentru a face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Madipap , utilizator 21:21, 9 Ianuarie 2013
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face de parinti.
Cand minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.
Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut in tara, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate.
In cazul dvs. se poate face schimbarea numelui pe cale administrativa conform art. 4 alin (3) litera f) OG 41/2003.
(3) Sunt de asemenea considerate justificate şi cererile de schimbare a numelui în
următoarele cazuri:
...
f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre
părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte
numele de familie al acestuia;

Poate va este de folos si aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Conform legii, copilul din casatorie, are ca tata pe sotul mamei. Deci ca mama ar fi vrut sau nu, cat era casatorita si indiferent ce ar fi declarat, tatal in certificatul copilului ar fi fost sotul.

Ce doriti, sa schimbati doar numele iar tatal sa ramana acelasi ?

Mama ar dori schimbarea atat a numelui copilului, deci trecerea acestuia pe numele ei de fata, cat si "eliminarea" tatalui legal din certificatul de nastere al copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Nu puteti efectua decat prima operatie, adica schimbarea numelui asa cum v-am explicat, pe cale administrativa.
"Eliminarea" tatalui din certif. de nastere se poate face numai printr-o tagada a paternitatii.
Aeti insa o alta varianta, daca si tatal din certificat este de acord:adoptia.
Astfel, tatal biologic poate formula cerere de adoptie, la care va trebui sa achieseze tatal din certificat.
Se va emite un nou certificat de nastere, cu noul tata si noul nume.
mama poate porni o actiune in tagada paternitatii, odata ce fostul sot nu va mai fi tatal acestui copil, nici nu va mai avea numele tatalui. Copilului i se va emite un alt certificat de nastere cu liniuta in dreptul tatalui.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii -urgent Roxana83 Roxana83 Buna ziua , va rog un model de chemare in judecata privind tagada paternitatii . Copil minor de 4 luni , tatal real din relatie de concubinaj , tatal ... (vezi toată discuția)
Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere nou nascut din afara casatoriei capucino capucino BUna seara,sapt trecuta o prietena a nascut un bebe anterior pronuntarii actiunii de divort de sot . Problema este ca bebe nu este copilul sotului prietenei ... (vezi toată discuția)