avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutorul de inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutorul de inmormantare

Ne confruntam cu o problema,decedata a lucrat 10 ani la un cabinet medical fiind asistenta .Acum medicul la care a lucrat nu stie cine este obligat sa dea acest ajutor de inmormantare.De la Primarie ne-au spus ca de la Resurse umane de la locul de munca.poate lua ajutor de la Casa de pensii nefiind pensionara ,chiar daca a platit cotele respective?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:37, 11 Ianuarie 2013
Angajatorul va plati ajutorul de aprox. 2 100 lei. Ulterior angajatorul il va recupera de la stat.
Plata se va face rudelor apropiate, pe baza documentelor justificative ale decesului si ale faptului ca persoana care cere ajutorul a suportat cheltuielile de inmorrmnatre.
Cheltuielile nu terbuie sa fie in valoare egala cu ajutorul, pot fi si mai mici.

Acest ajutor nu se confunda cu ultimul salariu.
Ajuitorul de deces si ajutorul de inmormantare sunt doua notiuni distincte , dar care se refera la acelasi eveniment, dar se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate.
Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului de munca.

Ajutorul de deces - Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat

Ajutorul de inmormantare - Ajutorul de inmormantare acordat de catre angajator in baza contractului individual sau colectiv de munca aplicabil, a reg.intern .
Este corect ce a scris freeelis.

Ajutorul de deces se poate acorda de casa de pensii (pentru pensionari) sau de angajator (pentru salariati), si se plateste in final de stat.
Dar, in cazul dvs., angajatorul va plati catre o ruda a defunctului, si isi va recupera banii de la stat.
Acesta este de aprox 2100 lei.

Ajutorul de inmormantare se suporta de catre angajator, nu se recupereaza de la stat, si este stabilit prin contractul colectiv sau reg. intern al angajatorului. Poate fi mai mic sau mai mare de 2100 de lei, si cred ca, daca nu e prevazut in CCM sau RI, angajatorul poate sa nu acorde un astfel de ajutor.
Pe cel de 2100 trebuie insa sa il acorde. Temeiul legal este legea pensiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare laro laro Buna ziua , o rugaminte mare , nu stiu cum se procedeaza in cazul unei angajate la Primarie ? Persoana este angajata ca asistent social la Primarie pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces invatamant elzgeo elzgeo Buna ziua! Va rog sa lamuriti care este valoarea ajutorului de deces, pentru un salariat din invatamant? Are vreo valoare contractul colectiv de munca( 5 ... (vezi toată discuția)
Impozitare ajutor de inmormantare acilutim acilutim care este baza legala care specifica neimpozitarea ajutorului de inmormantare? Lege, HG......... In contractul colectiv de munca la nivel de unitate, unde ... (vezi toată discuția)