avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor deces invatamant
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor deces invatamant

Buna ziua!
Va rog sa lamuriti care este valoarea ajutorului de deces, pentru un salariat din invatamant?
Are vreo valoare contractul colectiv de munca( 5 salarii) sau se plateste conform legii asigurarilor sociale(2223 lei)?
Primesc raspunsuri variate si nu imi pot da seama care este varianta corecta.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 27 Mai 2013
se poate primi ajutor de inmormantare si de la casa de pensii si de la angajator.
Nu. Am intrebat si nu se poate.Ajutorul se plateste de catre angajator si se deduce din CAS. Ceea ce nu mi s-a clarificat este cuantumul acestui ajutor.
Drepturile financiare sunt diferite in functie de situatia persoanei decedate la momentul mortii:
a. in ziua decesului, persoana decedata era asigurata (la zi cu plata contributiilor sociale): angajat cu carte de munca, somer, minor, elev sau student, pensionar. In acest caz, ajutorul inseamna suma de 2223 lei in 2013.

Daca persoana decedata era majora (peste 18 ani), dar inapta pentru munca, e necesara prezentarea unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta cauza care l-a facut inapt pentru munca precum si data ivirii acesteia.
b. in ziua decesului, persoana decedata nu era asigurata in sistemul public. In acest caz, suma cuvenita este 1112 lei si poate fi solicitata numai de un membru din familie care este asigurat sau pensionar. Solicitantul va face o declaratie pe propria raspunderea ca persoana decedata nu era asigurata sau pensionar.
Persoana era salariata unitatii, cu contract de munca pe perioada nedeterminata, cu toate contributiile platite la zi.
Ceea ce nu stiu este daca se tine cont de contractul colectiv de munca din invatamant de pe anul 2013, cu acordarea unui ajutor ce insumeaza 5 salarii sau doar de legea asigurarilor sociale, care stabileste suma de 2223 lei
Cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Astfel :
- ajutorul de deces care se obtine de la Casa de pensii

- ajutorul de inmormantare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă colectiov /individual sau ale reg.intern.

Ajutorul de înmormântare şi ajutorul de deces pot fi cumulate de persoana îndreptăţită a le primi în cazul decesului asiguratului (salariatului), al pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces pentru salariat Andreja Andreja Buna ziua. As dori sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii. Mama mea a decedat si era inca salariata. Am solicitat angajatorului ei ajutorul de deces ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces la moartea unui parinte FurtunaIoan FurtunaIoan Legea nr.6/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat zice ca exista ajutor de inmormantare de 2223 lei.Totodata,in cazul unui membru de familie al ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces si ajutor inmormantare car-men car-men Buna ziua, Am o situatie in firma. Sotul unei salariate, cu mentiunea ca sotul nu era salariatul nostru, a decedat. Cum procedam cu ajutorul de ... (vezi toată discuția)