avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In dosarul 34069/3/2011, avocatul nu a depus recurs in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In dosarul 34069/3/2011, avocatul nu a depus recurs in termenul legal, desi ne-am intalnit si ne-a comunicat ca o va face. Cum putem noi sa-l tragem la raspundere?

Eu si mama am fost aparati intr-un proces de acest avocat, apare si in comunicarea sentintei, insa mama nu are chitante pentru onorariul platit.
Ne-am intalnit cu el, ne-a spus ca depune recurs si nu l-a depus in termenul legal, noroc ca m-am interesat eu la registratura la Tribunal si am aflat.
De fapt nu depusese nici un recurs si am trimis noi prin posta recursul dupa termenul legal.
Daca este vina avocatului si termenul legal a expirat, recursul depus de noi prin posta, mai poate fi luat in seama ?
Cum poate fi tras la raspundere acest avocat ?
Cel mai recent răspuns: GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL , utilizator 17:33, 14 Ianuarie 2013
Sigur este avocat, inscris in Baroul traditional?, v-ati interesat?, pentru ca la moda sunt si avocati care pur si simplu isi constituie propriul barou, si pretind ca sunt avocati, atat avocatul cat si consilierul juridic trebuie sa faca parte dintr-o forma de exercitare a profesiei recunoascuta de catre lege, altfel atat unul cat si celalalt exercita profesia fara drept.
Reantorcandu-ma la problema dvs nu ati indicat obiectul dosarului pentru a va putea oferii informatia exacta , iar pentru acest motiv am sa va ofer doua informatii motivate, atat din penal cat si din civil:

civil: Termenul de declarare a apelului cat si recursului este de 15 zile de la comunicarea hotararii de fond in conformitate cu dispozitiile art. 284 alin 1 din Codul de procedura civila pentru apel, si art. 301 din Codul de procedura civila pentru recurs.Despre recursul facut in civil peste termen exista o dispozitie legala materializata prin art. 310 din Codul de procedura civila care prevede: Daca nu se dovedeste la prima zi de infatisare, ca recursul a fost depus peste termen sau daca aceasta dovada nu reiese din dosar, el se va socoti facut in termen"-deci daca dosarul este in civil, bine este ca ati formulat recurs, poate magistratul nici nu va pune in discutie din oficiu tardivitatea formularii recursului, iar daca o va face, aducei la cunostiinta acestuia motivat faptul ca un avocat v-a indus in eroare, ca va formula recurs, dar atentie recursul trebuia si motivat prin aceiasi cerere de recurs, sau motivat inlauntrul termenului de recurs, numai in penal subzista regula potrivita careia se poate declara recurs, sau apel dupa caz, iar motivarea propriu zisa a cailor de atac sa se faca ulterior cu cel putin 5 zile inaintea primului termen de judecata - pentru - recurs dispozitiile art. 385 indice 10, si cel mai tarziu pana in ziua judecatii in cazul apelului in penal conform dispozitiile art. 374 din Codul de procedura penala, in civil insa cererea de recurs trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu si motivele, sau motivele de recurs pot fi depuse si separat, dar inlauntrul termenului de 15 zile de la comunicarea hotararii de fond.

penal: Potrivit art. 385 indice 3 din Codul de procedura penala, Termenul de recurs este de 10 zile daca legea nu dispune altfel, dispozitiile art. 363-365 privind data de la care curge termenul de recurs, repunerea in termen, se aplica in mod corespunzator.
Asadar ne intoarcem la dispozitiile art. 365 din Codul de procedura penala unde este statuat faptul ca : " "Apel peste termen", dispozitia care se aplica asa cum am aratat si recursului, partea care a lipsit la toate termenele de judecata cat si la pronunatare poate declara apel sau recurs dupa caz si peste termen, dar nu mai tarziu de 10 zile de la data, dupa caz a inceperii executarii pedepsei sau a inceperii executarii dispozitiilor privind despagubirile civile, este bine de stiut ca apelul peste termen nu suspenda executarea, si la cerere instanta poate suspenda executarea hotararii atacate.
In art. 364 se reglementeaza o alta instuitutie procesual penala si anume "Repunerea in termen", unde apelul declarat peste termen este considerat ca fiind facut in termen daca instanta de apel constata ca intazierea a fost determinata de o cauza temeinica de impedicare iar cererea de apel a fost facuta in cel mult 10 zile de la inceperea executarii pedepsei sau a despagubirilor civile.

Cu tot respectul,
Va multumesc mult pentru raspuns.
Dosarul 34069/3/2011 este la sectia a 8 a Conflicte de munca si asigurari sociale, este vorba de faptul ca eu si mama mea am dat in judecata fostul loc de munca a tatalui meu pentru ca fiind grav bolnav de inima, avand contract de 4 ore/zi a fost trimis ca si controlor financiar la filiala Suceava, timp in care a survenit decesul tatalui meu.
Iar [Editat - 2.11 din regulament] am vazut ca face parte din baroul Bucuresti.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca recursul nu a fost motivat in termenul prevazut de lege, recursul este nul.

Impotriva avocatului veti putea face eventual o sesizare disciplinara la baroul din care face parte.
Stimat forumist,

Este important, de asemeni, să citiți cu atenție contractul de asistență juridică încheiat cu apărătorul dvs.

În general, contractele prevăd fiecare etapă procesuală în mod distinct: fond, apel, recurs, iar dacă nu s-au prevăzut clauze pentru apărarea în recurs, mă tem că obligația avocatului - înțeleg că aveați declarat domiciliul ales la sediul său - nu era decât să vă comunice hotărârea atacabilă, nu să și motiveze recursul.

Dacă într-adevăr este un malpraxis din partea apărătorului, puteți avea în vedere și cele discutate aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Cu stimă.
Eu si mama ne-am intilnit cu avocatul si ne-a comunicat ca va depune recurs, iar apoi ne-a zis ca l-a depus prin posta.
M-am interesat personal despre recurs, la instanta si mi s-a spus ca nu a fost depus nici un recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formulare apel paul99 paul99 Buna ziua, va rog daca puteti sa imi spune-ti cum sa formulez o cerere de apel la o pronuntare penala. 1. nu am fost prezenta pe parcursu celor 4 termene. ... (vezi toată discuția)
Sunt in termen sa sustin recursul declarat?? nicoleta_85 nicoleta_85 Am un dosar penal. este vorba de o intrerupere executare pedeapsa. Instanta de fond a respins cererea. Am declarat recurs a doua zi de la ... (vezi toată discuția)
Recurs dupa 6 luni pentru lipsa comunicare georgiana.td georgiana.td Am primit o amenda penala pt. o infractiune legata de circulatie. Amenda e foarte mare , am incercat sa fac un credit sa o platesc , dar nu am reusit inca. ... (vezi toată discuția)