avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutati-ma ,va rog cu un raspuns REPARARE IZOLATIE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutati-ma ,va rog cu un raspuns REPARARE IZOLATIE ACOPERIS!!!

Buna ziua.
Numele meu este Crina si locuiesc la etajul 10 ,intr-un bloc construit in anul 1972.
De la constructia acestui bloc,liftul nu a mai fost schimbat si ajunsese sa fie expirat(a fost reparat in vara 2012) si nici terasa acoperisului nu a mai fost reparata vreodata,motiv pt care este foarte degradata si ploua din ce in ce mai mult in casa.
De ani de zile,vecinii de pe palier au tot incercat sa rezolve problema ,dar nu au reusit sa-i convinga nici pe locatari,nici pe cei de la asociatie ca problema aceasta trebuie rezolvata cat mai repede,deaorece devine din ce in ce mai serioasa.
In martie 2012 am inaintat o cerere la asociatie,in care prezentam gravitatea situatiei din casa noastra si ceream o expertiza si un raspuns.
In noiembrie 2012 am depus o alta cerere,la care am adaugat si poze cu apa infiltrata in tavane si pereti ,cereri la care nu am primit nici pana acum nici un raspuns.De la asociatie am fost indrumati sa strangem semnaturi de la locatari 50%+1,dupa care o sa inceapa sa se miste treaba.Nu am reusit sa strang semnaturi deoarece locatarii mai au de platit pt lift si nu le pasa ,ca doar e acoperisul nostru,celor de la etajul 10.Precizez ca presedintele de la asociatie,care locuieste in bloc cu noi,NU a vrut sa semneze.
Presupun ca pt ca nu am primit raspuns la nici o cerere,as putea sa ma duc la Primarie sa depun o plangere.Dar ,daca ma duc la Primarie,ma va ajuta cu ceva sau le va da doar o sanctiune celor de la asociatie si intru si mai tare in razboi cu ei?
In speranta ca ma veti ajuta cu un raspuns,un sfat,va multumesc mult de tot.

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:16, 16 Ianuarie 2013
Aici ar fi 2 probleme: rezolvarea degradarii, care provoaca daune si problema daunelor efective. Chiar daca ati primi despagubiri, in urma unui proces, nu se rezolva problema hidroizolatiei, care va genera in continuare nu doar probleme sub aspect financiar, ci si al sanatatii ocupantilor, din cauza mucigaiului.
Asa cum s-a pus mai sus, o amenda in urama controlului compartimentului de indrumare si control a asociatiilor ii va impulsiona poate pe cei din conducerea asociatiei.

Mai este aplicabil si art. 33, pct IV, lit. d) din Legea calitatii in constructii 10/1995: amenda e la 300 lei la 1250 lei pt. neexecutarea obligaţiilor de întreţinere şi reparaţii care revin proprietarilor potrivit legii şi care afectează nivelul de calitate corespunzător cerinţelor esenţiale.
Directiva Consiliului 89/106/CEE în domeniul construcțiilor, Anexa 1 CERINȚE ESENȚIALE
3. Igienă, sănătate și protecția mediului
Lucrarea trebuie proiectată și construită în așa fel încât să nu constituie o amenințare pentru igiena și sănătatea ocupanților sau a vecinilor din cauza:
- prezenței umidității în anumite părți ale lucrării sau în suprafețele interioare ale lucrării.
Deasemenea, cerinta este prevazurta in art. 5, lit.c din L10/1995 si H.G.R. nr. 622/2004 republicată, privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a produselor pentru construcţii, anexa 1, pct. 3.

Eventual proprietarii pot intenta o actiune impotriva asociatiei cu obiect obligatia de a face -efectuarea lucrarii de hidroizolatie, iar daca asociatia nu o executa, sa o efectuati dvs, pe cheltuiala asociatiei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
darida, utilizator
sniperm007 a scris:
Eu am o alta parere..

Parerea dumneavoastra ramane doar o parere buna de contrazis si doar atat, fiind total pe dinafara procedurilor legale de administrare a asociatiilor de proprietari.
Nu in toate asociatiile sunt uscatoare la ultimul etaj. Nu in toate blocurile aceste uscatoare sunt ocupate de cei de la ultimul etaj... Si oriunde ar fi aceste situatii, nu au legatura cu obligatia de intretinere a terasei blocului. Intretinerea si reparatia teraselor ca si a tuturor partilor comune dintr-un bloc se rezolva de catre conducerea asociatiei de proprietari si nu sunt "problemele din casa" asa cum spuneti dumneavoastra. si sunt probleme ce privesc intreaga asociatie.

@Crinellene,
Acum, iarna, nu se pot face lucrari de hidroizolatie a teraselor. Dar dumnaevoastra faceti demersuri catre presedintele asociatiei. sesizati si solicitati sa vina administratorul, membrii comitetului sa constate, sa vada cum se infiltreaza apa in apartamentul dumneavoastra.
Solicitati ca in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2013 sa fie prinsa si realizarea lucrarii de hidroizolatie a terasei blocului. In adunarea generala din primul trimestru al anului 2013 (obligatorie), sa se aprobe bugetul in care sa fie trecuta estimativ si valoarea reparatiei.
Dupa aceasta adunare generala, comitetul executiv cu administratorul vor cauta o firma care va realiza lucrarea, costul acesteia repartizandu-se tuturor proprietarilor proportional cu suprafata utila a apartamentelor.
@Crinellene
Din pacate multi oameni se regasesc in astfel de situatii. Situatii cauzate de ignoranta si nepasare, de nesimtire, etc

Personal as actiona in 3 directii:

1. Pedepsirea responsabililor vinovati. Pedeapsa este o masura perfect normala pentru corectarea unei anomalii.
- Depuneti sesizare la oficiul din cadrul primariei ce se oupa de asociatiile de prprietari.
- Depuneti plangare la politie. Da, ati auzit bine. Din punctul meu de vedere, si al multor instante, avem de a face cu o infractiune - abuz in serviciu.

2. Pe considerentul sa incercam sa schimbam lumea in bine. Duceti o politica de informare si de trezire la realitate. Daca vecinul nu-si cunoaste obligatiile informati-l. Daca e nesimtit/nepasasor/ignorant, incercati sa-l schimbati. Daca administratru/presedintele/comitetul executiv nu-si fac datoria, trageti-i de urechi. Cum? Afise, discutii, exemple, presa, pareri din afara, orice e necesar. Militati pentru dreptul dvs de a avea o viata linistita si normala.

3.Rezolvarea problemei. Singura varianta prin care se va rezolva cu siguranta problema este sa reparati dvs acoperisul.
Din cele descrise de dvs, nu veti avea nici o problema in a va recupera banii. Gasiti pe acest forum suficiente informatii care sa va vina in ajutor.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
grandanat, utilizator
Multumesc mult pt raspuns.Legat de primele 2 puncte sunt perfect de acord cu d-voastra.
In schimb legat de punctul 3 ,e un pic mai dificil.Noi ne-am gandit sa reparam acoperisul din banii nostri,dar mai exista 2 probleme legat de aceasta rezolvare:
1. Chiar daca noi reparam partea acoperisului de deasupra noastra,e foarte probabil,pt ca teava pluviala e la noi,sa se infiltreze apa ,prin planseu,de la vecinii de langa noi.
2.Casa liftului arata jalnic,trebuia izolata inainte de repararea acestuia,pt ca asa au si fost sfatuiti sa faca de cei care au constatat ca liftul este expirat .Daca noi reparam acoperisul iar ei o sa izoleze intr-un final casa liftului o sa urce schele si o sa distruga ce facem noi.
Credeti-ne ca ne-am gandit de mult sa facem treaba asta,dar cel mai bine ar fi de reparat intreaga suprafata a acoperisului,prima fiind casa liftului.
Legea 230/2007 este clara, conditia este sa fie citita,reparatiile,intretinerea exploatarea partilor comune intra in competenta asociatiei ca administrator nidecum juridic,fiecare proprietar este obligat sa participe cu mijloacele banesti in raport cu cota parte indiviza la repararea partilor comune.Asociatia nu este producatoare de venituri,este nonprofit.Executati reparatia pe cont propriu si dati in judecata proprietarii din condominiu,Va garantez ca o sa aveti castig de cauza.Spun din experenta.Nu dati asociatia pentru ca pierdeti procesul.

Alte discuții în legătură

Reparare izolatie acoperis Crinellene Crinellene Buna ziua. Numele meu este Crina si locuiesc la etajul 10 ,intr-un bloc construit in anul 1972. De la constructia acestui bloc,liftul nu a mai fost schimbat ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)