avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii 

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua,
Am un copil de 11 ani dintr-o relatie de concubinaj cu un cetatean strain, recunoscut la varsta de 8 ani. Tatal a obtinut in 2011 permis de sedere in Ro ca membru de familie pentru 5 ani, anterior avand permis de sedere pentru afaceri. Nu avem stabilita prin hotarare judecatoreasca pensie alimentara, tatal contribuind lunar cu sume cuprinse intre 300 si 500 lei. Numai ca in ultima perioada cam "uita" sa contribuie la intretinerea copilului.
Ma gandeam sa deschid actiune in instanta pentru stabilirea pensiei alimentare, numai ca am vazut ca potrivit noului cod civil custodia este comuna, si contributia "in natura".
Am incercat sa discut cu el, sa rezolvam amiabil, dar se rezolva o luna, doua, si iar povestea se repeta. Am obosit sa ma rog de el, sa ii explic necesitatile copilului.

In cazul rezolvarii in instanta as dori si cateva costuri estimative.
Multumesc,
Ema
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:15, 13 Ianuarie 2013
eu in art de lege nu vad " consecutiv", dvs intelegeti ce doriti.


Art. 305

Abandonul de familie

Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Sa zicem ca plateste luna asta ian si mai plateste luna martie, banii de pe luna martie ii plateste practic cu intarziere pt luna februarie, iar daca mai plateste mai, plata e pt luna martie.. asa ca oricum se fac doua luni neplatite.. consecutiv.
Daca nu are venituri, platind cate o luna da, una ba, isi dovedeste oarecum buna credinta.. adica are, nu are, plateste si el cum poate, de aia nu prea se ajunge in instanta pt neplata pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)
Abandon familial Adyna2006 Adyna2006 Dintr-o relatie anterioara am un copil caruia tatal ii plateste pensie alimentara.Se poate considera abandon familial daca tatal plateste cuantumul stabilit ... (vezi toată discuția)