avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane?

Buna ziua.
Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente din care 3 sunt debrasate de la instalatia de incalzire. Nu suntem contorizati cu repartitoare.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:10, 18 Decembrie 2014
Conform Ordinul 233/2004 al ANRSC, modificat prin Ordinul 255/2005 in cazul ca se fac modificari ale caloriferelor originale trebuie facuta o expertiza (nu se specifica de catre cine anume, presupun ca furnizorul sau o firma agreata de acesta) care sa stabileasca o noua suprafata utila a apartamentului respectiv, care va fi luata in calcul doar la repartizarea caldurii.
La dumneavoastra nu numai ca s-au modificat caloriferele dar s-a si marit suprafata incalzita prin montarea unui calorifer in balcon.
Pana la efectuarea expetizei puteti cere oricum ca suprafata de calcul a apartamentelor respective sa fie majorata cu suprafata balconului.

Cele de mai sus nu se aplica la apartamentele cu centrala proprie.
In ce baza juridica se poate solicita ca suprafata de calcul a apartamentelor respective sa fie majorata cu suprafata balconului?

@mira55,
Nu este normal ca proprietarii sa-si monteze calorifere in balcon. Se incalca mai multe prevederi legale, apoi mai inervine si elementul de furaciune. Anul trecut am intalnit si la noi in asociatie o situatie asemanatoare. Cand cei de la firma de repartitoare insotiti de reprez. as. prop. au facut verificari ale inst. de incalzire, nu s-a depistat acest lucru... Lucrarea era facuta in mod evident cu intentia de furaciune, bine ascunsa prin pereti... S-a aflat intamplator... calorifer inghetat, curs apa din balcon, reclamtia vecinilor.
In fine, pentru montarea legala a unui calorifer in balcon trebuiesc facute modificari ale instalatiei de incalzire. Proprietarul se adreseaza as. prop. si firmei furnizoare de energie termica, proiect, calcule, costuri. Ei firma furnizoare are si specialisti care pot calcula/modifica suprafata utila nou creata, conform prev. Ordinului nr. 343/2010, ar. 2, alin.17 cu privire la factorul de recalculare -
care, zice ordinul, este o marime adimensionala utilizata pentru recalcularea suprafetei utile a apartamentului luat in calcul la repartizarea energiei termice in cazul in care corpul de incalzire este/sunt modificat(e) fata de solutia din proiect, fara ca aceasta sa modifice cota indiviza... si mai departe se da relatia de calcul. Lecturati macar aceasta parte a documentului, poate va ajuta.
Revin si spun, depinde cine, cand si cum a procedat la montarea unor corpuri de incalzire in balcon, daca a avut aprobarile necesare sau nu...
Adam Grecu,
Eu am pus clar intrebarea: "In ce baza juridica se poate solicita ca suprafata de calcul a apartamentelor respective sa fie majorata cu suprafata balconului?"
Si la noi in bloc sant multe persoane care si-au marit suprafata utila prin inglobalea balconului si nu stim cum sa-i convingem juridic sa le recalculam noua suprafata utila care are efect direct asupra cotei parte proprietate.
Este o problema interesanta si de actualitate...

Cota-parte indiviza, deci suprafata apartamentului se face in baza schitei cadastrale. Altfel nu puteti mari nici suprafata, nici cota-parte indiviza.

In mod normal, atunci cand proprietarul isi modifica proprietatea ar trebui sa-si faca o noua masuratoare cadastrala.

Alte discuții în legătură

Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)
Introducere costuri suplimentare caldura ady_1967 ady_1967 Buna ziua! Sunt administrator de bloc in Timisoara, bloc turn! As avea rugamintea sa ma ajutati cu o problema si anume : unii proprietari si-au desfiintat usa ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)