avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Introducere costuri suplimentare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Introducere costuri suplimentare caldura

Buna ziua! Sunt administrator de bloc in Timisoara, bloc turn! As avea rugamintea sa ma ajutati cu o problema si anume : unii proprietari si-au desfiintat usa cu geamul de la balcon si logie ( acestea fiind inchise cu termopan ) marindu-si in acest fel suprafata incalzita a apartamentului. In acest caz cum pot, legal, sa le pun la plata incalzirii si acea suprafata?! Mentionez faptul ca nu si-au modificat marimea caloriferelor. Este legal sau nu punerea la plata a acelei suprafete din balcon si logie ?!
Pai ar trebui modificata cota-parte indiviza, dar in acelasi timp ar trebui s-o faceti pe baza schitei cadastrale.

Acum, problema este asa, si dv. in calitate de administrator informati comitetul si pe presedinte, nu luati decizii ca nu aveti dreptul, deci cota-parte s-ar putea modifica in urma unei noi masuratori cadastrale, dar ei nu o au....si daca nu o au e de rau. Daca o au e de bine, o folositi.
Daca e de rau, ar trebui sa fie pusi sa aleaga, ori isi fac schita cadastrala noua si li se modifica cota-parte indiviza conform noii schite, ori li se modifica cota-parte indiviza, ca tot nu pot reclama nicaieri deoarece sunt in defect.

Concluzia: comitetul executiv sa dea o decizie prin care se modifica cota-parte indiviza, atat in acordul de asociere, cat si in calcule pentru aceste apartamente, concomitent cu recalcularea cotei-parti indivize a restului proprietarilor, astfel incat procentul tuturor cotelor-parti indivize sa fie 100% ;)
ady_1967 a scris:
...unii proprietari si-au desfiintat usa cu geamul de la balcon si logie ( acestea fiind inchise cu termopan ) marindu-si in acest fel suprafata...

De unde stiti ca s-a intamplat acest lucru?
Au venit acei proprietari la asociatie sa ceara aprobare, au adus documente dupa modificare facuta? Au declarat ei ca si-au marit spatiul?
In cazul cand raspunsurile sunt afirmative, sigur ca puteti sa treceti in evidente, in listele de plata noua suprafata utila si sa repartizati toate cheltuielile care se repartizeaza legal pe cota indiviza, conform noilor suprafete utile rezultate.
Avem si noi cazuri cand proprietarii si-au marit sufrageria prin desfiintarea peretelui dinspre balcon si inchiderea balconului cu termopan. Unii au facut-o prin obtinerea avizelor, aprobarilor si autorizatiilor in mod individual, altii pe baza unui proiect comun pentru o parte din bloc obtinut de mai multi ani iar altii fara nici un fel de aviz, aprobare, document... Toti vor intra in legalitate atunci cand se va face o evaluare, un cadastru, cu ocazia unui imprumut, ipoteca, a vanzarii... Pana atunci la asociatie sunt trecuti cu 2-3 metri patrati mai mult decat vecinii de sus sau de jos care nu au facut asemenea modificari.
Avem si situatii cand apartamentul are 51 m.p. suprafata utila dar proprietarul a inchiriat de la asociatie si uscatorul de 20 m.p. iar pe lista de plata figureaza direct cu 71 m.p. si suporta toate cheltuielile aferenta suprafetei utile de 71 m.p.



Va multumesc!Stiu acest lucru deoarece cu ocazia diferitelor vizite facute in apartamente am observat lucrul acesta!Bine-nteles nici un proprietar nu a venit din proprie initiativa sa anunte comitetul despre modificarile facute in apartament.O zi buna!
Daca nici un proprietar nu a venit la asociatie sa declare ca si-a marit apartamentul si nici un vecin nu a solicitat sa verificati, lasati lucrurile asa cum sunt.
Cand va sesiza sau reclama cineva, indrumati-l sa faca scris catre presedintele asociatie, discutati in comitet, puneti un anunt sa-l vada toata lumea cu privire la intrarea in legalitate, amintiti in adunarea generala obligatiile proprietarilor pe aceasta tema...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane? papiotta papiotta Buna ziua. Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)