problema mea este :
pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare
eu am centrala ,cred ca platesc foarte mult caldura tevilor din apartament ( 63 ron ) acestea fiind si izolate - ap. cu 2 camere
- un apartament cu tevi neizolate plateste 110 - 92 ron, depinde de etaj
- un apartament contorizat cu repartitoare plateste maxim 230 ron minim 110 ron
costul tevilor in 11.11 - 72 ron
12.11 - 82 ron
va rog, ma puteti ajuta cu ceva informatii , legi
doresc sa dau in judecata firma de repartitoare , ei fac calculul
Am pus 80 de lei media pentru consumul pentru tevile comune si verticale (desi userul spune ca media este intre 90 si 110) - deci 80 * 19 = 1500
Si consumul individual 13 * 100(media consumului individual al celor cu repartitoare) = 1300.
Ochiometric, din datele furnizate consumul individual inregistrat de repartitoare este sub 40% din cel total.
Cum sa nu aiba interes, omg #-o. Totul se reduce la a scoate intr-o lumina buna repartitoarele.
Faptul ca, cota pentru tevile comune si verticale este stabilita la 50 % si nu 30%, inseamna ca cei cu repartitoare vor plati cu chiar si cu 10% mai putin. Drept urmare, buna impresia generala asupra repartitoarelor creste, iar firmele de repartitoare au de castigat. Principalul castig este ca mai multa lume adera la sistemul cu repartitoare sau dinpotriva mai putina ume renunta la ele; fata de cat ar fi facut-o.
Chiar si acel "maxim" intr-atat de controversat, din "normele tehnice", nu are alta explicatie.
Pot sa va spun cu suguranta, puteti sa intrebati si dvs specialisti din domeniu, nu exista inginer, specialist in domeniu care sa fie de acord cu acel maxim luat ca referinta. Pun ramasag pe ce doriti dumneavoastra.
Principalul efect al acelui maxim este ca "oalele se sparg in capul celor fara repartitoare".
Si va spun ca eu personal nu pot sa renunt la repartitoare tocmai din cauza acelui maxim.
Ce sa zic despre calculul dv? Mai bine nu zic nimic. Eu nu m-as pronunta in lipsa tabelului centralizator. Nu zic ca utilizatorii ar da date gresite, numai ca le dau pe sarite si uneori amesteca merele cu perele, in necazul lor si nici nu se pricep.
Pai nu platesc cu atat mai putin, 10%. De ce? Pentru ca ce e pe consum comun se imparte la toata lumea, putin e, se imparte "putinul", mult e, se imparte "multul". Cei cu CT sunt mai putini decat cei cu repartitoare, deci economia cu ce s-ar adauga celor cu CT ar fi derizoriu scazut celor cu repartitoare.
V-am spus cum se poate "manari" calculul, din indexul repartitorului din subsol. Numai ca acesta poate fi citit de oricine vrea sa vada daca este declarat corect si nici n-ar fi mare scofala sa se puna un consum mai mare pe acest repartitor pentru ca la sfarsitul anului tot trebuie citita valoare indexului "M" si se ajunge la momentul adevarului.
Consumul pe comun poate ajunge la 50% sau chiar si mai mare numai in cazul in care pe calorifere se consuma foarte putin, or acest lucru, in sezonul de iarna plina (nov - martie), e putin probabil sa se intample....sau de data recenta se mai poate intampla la blocurile reabilitate termic unde, am inteles, temperatura in apartamente a crescut semnificativ, astfel incat oamenii isi mai inchid din calorifere.
Dar asta e! Daca si-ar inchide toti caloriferele, factura de caldura s-ar repartiza ca mai anii trecuti in functie numai de cota-parte indiviza, deci ar fi 100% la partile comune.
Nu cred ca firmele de calcul mai au vreun interes sa-si faca reclama prin asemenea mijloace, as zice, nefericite. Au clienti destui si, in plus de asta, nu se ocupa numai cu calculul caldurii sau montatul repartitoarelor.