avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua, problema mea este urmatoarea:
Parintii mei mi-au dat mie un apartament in care sa locuiesc impreuna cu sotia, iar fratelui meu un alt apartament, deci a dat ambilor copii cate un apartament.Dar..., acum incep problemele, apartamentul meu este cumparat intr-o perioada in care eu nu eram in tara si a fost luat pe numele fratelui meu ( el a fost cel care a umblat cu actele,parintii fiind in varsta).Urma sa facem actele de vanzare-cumparare a apartamentului in care locuiesc, dar in vara anului 2012, tatal meu decedeaza in urma unui accident de masina. In acest moment fratele meu nu mai este de acord sa facem actele de vanzare-cumparare, motivan ca apartamentul este al lui,deoarece are acte pe el. Ce avem de facut acum?
Va multumesc ca m-ati ascultat si astept cu mult interes un raspuns din partea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:39, 16 Ianuarie 2013
Si mama este decedata.Din cate inteleg nu mai am nici o sansa sa-mi castig bunul lasat de parinti. In acest apartament eu am investit de la bun inceput, fratele nu a avut nici un aport niciodata.
Mai exista si casa la curte in care au locuit parintii, dar in care s-a mutat el cu familia.
Singura dovada ca apartamentul a fost cumparat cu destinatia "EU" ar putea fi declaratia neamurilor care cunosc foarte bine toata situatia.Ei sunt singurii care stiu cel mai bine totul. Nu am nici un fel de alta dovada.
Deci:
Un apartament pe numele fratelui meu
Al doilea apartament (pentru mine) cumparat pe numele fratelui meu
O casa la curte in care au locuit parintii
Sanse sa va castigati apartamenul nu prea aveti.
Situatia dvs. trebuie analizata cu mare atentie impreuna cu un avocat, care sa vada toata actele si cu care sa discutati toate detaliile.

Am insistat cu intrebari despre apartamenul fratelui (primul din lisa dvs de mai sus), pentru ca, daca apartamentul a fost donat de parinti fratelui dvs., poate aveti o sansa sa contestati acea donatie, si apartamentul sa fie inclus in mostenirea dupa parinti. Daca reusiti asta, il veti imparti cu fratele. Repet, ma refer la primul apartament, luat direct pentru frate. Poate perspectiva sa isi piarda propria casa il va determina sa va dea ceea ce trebuia sa fie al dvs.

Si banii pe care parintii i-au dat fratelui ca sa cumpere apartamentul dvs. ar putea fi adusi in masa succesorala a parintilor, dar depinde de extrem de multe detalii, date si probe (cum si cand s-au dat banii, ce dovezi aveti, cand au murit fiecare din parinti).

Casa de la curte o veti imparti cu fratele.

Imbunatatirile pe acre le-ati facut la apartamentul in care locuiti va dau dreptul la despagubiri din partea proprietarului de drept. Cu conditia sa dovediti ca le-ati facut dvs.

Sincer, sa fiu in locul dvs., nu mi-as pune mari sperante ca ma aleg cu ceva. Nu vreau sa pun sare pe rana, dar sunt mari greseli din partea dvs. si a parintilor in modul cum ati aranjat toate aceste treburi. Nepermis de mari, si o sa va coste oricum acum. Incercati sa vorbiti cu un avocat sau cu mai multi, macar acum. Poate exista totusi o solutie in detaliile pe care noi nu le stim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer titlu proprietate parinti -> copil; suntem 2 frati charlesnewman charlesnewman Buna seara, Am nevoie de un sfat cu privire la transferul de proprietate al unui imobil. Parintii mei au 2 copii, pe mine si fratele meu. In urma cu ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati mariaxxx mariaxxx Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)