avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare-cumparare sau donatie?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare-cumparare sau donatie?

Buna ziua,

Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu.
Ce e mai recomandat?
a)Vanzare-cumparare ? Daca da, se poate trece orice pret in contract si impozitul platit la stat se face la pretul din contract sau la pretul din nomenclator?
b) Donatie - avand in vedere ca fratele sotului meu isi cedeaza partea?
Avand in vedere faptul ca tatal depaseste varsta de 65 ani, trebuie probat ca e in deplintatea facultatilor mintale?

Daca fratele se razgandeste, ulterior semnarii contractului si dupa decesul tatalui, mai poate ataca in instanta contractul vanzare - cumparare respectiv donatie?

Eu as opta pentru donatie, avand in vedere faptul ca el costa mult mai putin.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alex_007 , utilizator 21:23, 17 Februarie 2009
themis a scris:

Actul de donaţie nu are nevoie de acordul fratelui. Părinţii vă donează, dumneavoastră acceptaţi donaţia şi deveniţi proprietar. Dar...

1. Chiar dacă este de acord cu donaţia, fratele poate cere reducţiunea acesteia după decesul părinţilor, dacă se constată că donaţia îi încalcă rezerva succesorală.

2. Mai mult, presupunînd că dă şi o declaraţie că nu va avea pretenţii după decesul părinţilor, acea declaraţie nu îl obligă decît moral. Juridic, o astfel de declaraţie este nulă. Se numeşte pact asupra unei succesiuni viitoare, pact interzis de codul civil. Deci, dacă după moartea părinţilor veţi dori să invocaţi acea declaraţie în situaţia în care fratele îşi va revendica drepturile, instanţa nu va ţine seama de ea.

3. ªi contractul de vînzare-cumpărare va putea fi atacat de fratele dumneavoastră după decesul părinţilor, dacă poate dovedi că nu aţi plătit niciun preţ, vînzarea fiind în fapt o donaţie deghizată.

Oricum, rezerva succesorală va putea fi calculată doar după deschiderea succesiunii. Abia atunci se va putea stabili, în funcţie de valoarea bunurilor pe care le lasă defunctul, dacă donaţiile făcute de el încalcă sau nu rezerva descendenţilor.




Si cum se poate demonstra ca am platit pretul garsonierei in cauza? Suma presupun ca trebuie sa fie egala cu cea din contract, nu? Sau poate fi o suma simbolica?
Nu dumneavoastră trebuie să dovediţi plata, ci fratele trebuie să poată dovedi că nu aţi făcut-o. Cu alte cuvinte, nu există o prezumţie de gratuitate a actului, pe care să fiţi nevoită să o răsturnaţi.

Haideţi să luăm un exemplu. Preţul în act: 200.000 lei, chipurile achitat. Preţ achitat în realitate: 0 lei. La două zile după încheierea contractului, părinţii decedează. Bani găsiţi cu ocazia inventarului: 2.000 lei, pensia defunctului. Vecinii, chemaţi la procesul prin care se tinde la dezbaterea succesiunii, stabilirea masei succesorale, a moştenitorilor şi drepturilor acestora, declară că ştiu de la vînzători că preţul trecut în contract este unul fictiv şi că dorinţa acestora a fost aceea de a o gratifica pe fiica lor în detrimentul fiului care a fost mai departe de aşteptările lor. Ce concluzie poate trage instanţa în faţa acestor probe?

Sigur, este un exemplu uşor forţat. Dar posibil. După cum posibile sunt şi alte dovezi.
Daca optati pentru incheierea actului de vanzare-cumparare, ar fi bine sa semneze si fratele dvs. ca este de acord ca parintii sa va vanda dvs. imobilul.


Av. Cermak Iuliana
Mai degrabă să semneze actul în calitate de martor, atestînd numărarea preţului. Altfel, declaraţia că este de acord cu vînzarea nu îl poate opri să dovedească faptul că vînzarea a fost de fapt o donaţie.
Eu cred ca este mai practica donatia, fata de momentul discutiei, daca am inteles eu bine.
Inteleg ca actul juridic reprezinta un act intre vii.
Ca atare o donatie fara scutire de raport succesoral protejeaza bine drepturile si interesele tuturor partilor, fiindca la deschiderea succesiunii donatia intra in masa succesorala si se reglementeaza corect intreaga stare de fapt.

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament cu acordul fratelui Wihm Wihm Buna ziua. De la bun inceput imi cer scuze daca s-a mai discutat subiectul, insa am rasfoit putin forumul si nu am gasit ceva punctual. Intrebarile (ca sunt ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)