themis a scris:
Actul de donaţie nu are nevoie de acordul fratelui. Părinţii vă donează, dumneavoastră acceptaţi donaţia şi deveniţi proprietar. Dar...
1. Chiar dacă este de acord cu donaţia, fratele poate cere reducţiunea acesteia după decesul părinţilor, dacă se constată că donaţia îi încalcă rezerva succesorală.
2. Mai mult, presupunînd că dă şi o declaraţie că nu va avea pretenţii după decesul părinţilor, acea declaraţie nu îl obligă decît moral. Juridic, o astfel de declaraţie este nulă. Se numeşte pact asupra unei succesiuni viitoare, pact interzis de codul civil. Deci, dacă după moartea părinţilor veţi dori să invocaţi acea declaraţie în situaţia în care fratele îşi va revendica drepturile, instanţa nu va ţine seama de ea.
3. ªi contractul de vînzare-cumpărare va putea fi atacat de fratele dumneavoastră după decesul părinţilor, dacă poate dovedi că nu aţi plătit niciun preţ, vînzarea fiind în fapt o donaţie deghizată.
Oricum, rezerva succesorală va putea fi calculată doar după deschiderea succesiunii. Abia atunci se va putea stabili, în funcţie de valoarea bunurilor pe care le lasă defunctul, dacă donaţiile făcute de el încalcă sau nu rezerva descendenţilor.
Si cum se poate demonstra ca am platit pretul garsonierei in cauza? Suma presupun ca trebuie sa fie egala cu cea din contract, nu? Sau poate fi o suma simbolica?