avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare-cumparare sau donatie?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare-cumparare sau donatie?

Buna ziua,

Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu.
Ce e mai recomandat?
a)Vanzare-cumparare ? Daca da, se poate trece orice pret in contract si impozitul platit la stat se face la pretul din contract sau la pretul din nomenclator?
b) Donatie - avand in vedere ca fratele sotului meu isi cedeaza partea?
Avand in vedere faptul ca tatal depaseste varsta de 65 ani, trebuie probat ca e in deplintatea facultatilor mintale?

Daca fratele se razgandeste, ulterior semnarii contractului si dupa decesul tatalui, mai poate ataca in instanta contractul vanzare - cumparare respectiv donatie?

Eu as opta pentru donatie, avand in vedere faptul ca el costa mult mai putin.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alex_007 , utilizator 21:23, 17 Februarie 2009
sunt doua solutii:

1. contract de vanzare cumparare cu plata pretului. Plata pretului trebuie dovedita intrucat potrivit interpretarilor art 845 cod civil vanzarile in linie dreapta se prezuma a fi donatii pana la proba contrarie. Spre exemplu:un transfer bancar din contul dumneavoastră in contul parintelui. Sa pastrati dovada transferului bancar.

2. contract de intretinere. Este cel mai indicat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament cu acordul fratelui Wihm Wihm Buna ziua. De la bun inceput imi cer scuze daca s-a mai discutat subiectul, insa am rasfoit putin forumul si nu am gasit ceva punctual. Intrebarile (ca sunt ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)