avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incasare impozit la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incasare impozit la succesiune

Cum se calculeaza termenul in care mostenitorii sunt scutiti de plata TVA pentru succesiune?

Concret: Defunctul a decedat la data de 16.01.2011, daca Certificatul de mostenitor se emite la data de 16.01.2013, trebuie sau nu platit TVA de 1%?

Cand se indeplineste termenul si care este temeiul legal?:)

Ma multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 10:09, 18 Ianuarie 2013
Pentru bunurile dobandite prin succesiune nu se datoreaza TVA.
Se datoreaza impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale dar numai in cazul nefinalizării procedurii succesorale în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii.
iolanda09 a scris:

Concret: Defunctul a decedat la data de 16.01.2011, daca Certificatul de mostenitor se emite la data de 16.01.2013, trebuie sau nu platit TVA de 1%?


Nu este TVA de 1%, este impozitul pentru venitul din transferul proprietatii imobiliare, reglementat prin art.771 din Codul Fiscal. Conform legii, acest impozit se datoreaza dupa implinirea termenului de 2 ani de la data decesului persoanei, dar: "se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii"...
Am scris aiutea. Impozit, nu TVA.
Cum se calculeaza termenul in care mostenitorii sunt scutiti de plata impozit pentru succesiune?

Concret: Defunctul a decedat la data de 16.01.2011, daca Certificatul de mostenitor se emite la data de 16.01.2013, trebuie sau nu platit IMPOZIT de 1%?

Cand se indeplineste termenul si care este temeiul legal?

Ma multumesc anticipat pentru raspuns.
V-am raspuns deja....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bianca79000 bianca79000 Buna ziua, poate cineva sa-mi spuna daca este adevarat ca succesiunea facuta intr-un an de la deces este considerabil mai ieftina?este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral dupa parinti adrian67_sv adrian67_sv am o rugaminte: care sunt pasii ce trebuie parcursi pentru partajul succesoral, dupa ce a decedat si al doilea parinte? ce taxe sunt de platit, daca sunt ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament mostenit gm_ignat gm_ignat Buna ziua, In urma decesului ambilor parinti, am ramas (eu si cu fratele meu) cu un apartament de 4 camere. Dorim sa-l vindem. Am inteles ca se aplica un ... (vezi toată discuția)