avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 500 euro pt.educatia copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

500 euro pt.educatia copilului

Va rog tare mult ,spuneti-mi cui ma adresez pt.a solicita cei 500 euro de la stat care se acorda nou-nascutului pentru educatia acestuia ,ca am intrebat la primarie ,dar nimeni nu stie nimic.Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 19 Ianuarie 2013
Din cate imi aduc aminte , aceste prevederi au existat ... dar au functionat fff putin si ulterior au fost suspendate cind cu reducerile bugetare .
Puneti citeva intrebari la cei ce fac plata alocatiei de stat sau dgaspc de sector sau localitatea dvs de resediinta, este posibil sa va raspunda sau poate un utilizator sau moderator sa aiba raspunsul pt dvs .
art. 356 din Legea nr.1/2011:
(1) Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

(2) Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

(3) Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul prevăzut la alin. (2) un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.

(4) Pentru sumele depuse în contul prevăzut la alin. (2) se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

(5) Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate. Metodologia prin care se certifică faptul că sumele au fost cheltuite pentru educaţia permanentă se elaborează de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

(6) Retragerea sumelor în alte condiţii decât cele prevăzute la alin. (5) şi/sau utilizarea acestora în alt scop decât cel stabilit de prezenta lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.

(7) Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

(8) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi.

1. Guvernul a decis sa amane din nou, pana la finele anului 2013, alocarea de cupoane sociale pentru educatie, destinate prescolarilor din familii cu venituri mici, si ca statul sa nu acorde incepand cu 2013, asa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut.

2. Cititi pe:
[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ] /
OUG nr.92 din 18.12.2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013

Articolul II
Prevederile art. 9 alin. (2) şi art. 101 alin. (2) referitoare la finanţarea de bază pentru învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat, precum şi prevederile art. 27 alin. (6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege a educatiei - 500 de euro pentru fiecare nou nascut vivi23ro vivi23ro M ar interesa daca acest proiect este deja lege in vigoare si daca se aplica retroactiv, eu am o fetita de 3.5 ani .. CE acte trebuie depuse si unde . ... (vezi toată discuția)
Cont pentru educatie permanenta r_ivanis r_ivanis Contul pentru educatie permanenta se poate deschide de catre parinti, pentru copiii nascuti anterior anului 2011, bineinteles, fara aportul statului de 500 ... (vezi toată discuția)
Legea educatiei predaangela predaangela Buna seara am citit un articol pe net in legatura cu legea educatiei care prevedea acordarea sumei de 500 euro la nasterea copilului -strict pentru educatie- ... (vezi toată discuția)