avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu vreau sa renunt la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu vreau sa renunt la repartitoare

Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere.
Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal .
La apartamentul meu, 4 camere, 2 adulti si 2 copii, calculul pausal al caldurii ne-a adus o crestere a facturii de intretinere cu 215 lei.
Factura dec. 2011 – 419lei
Factura dec. 2012 – 643lei
Apartamentul fiind folosit in aproximativ acelasi regim termic.
Ca urmare vreau sa mentin repartitoarele si sa mi se ia in considerare citirile.
Administratorul imi spune ca este imposibil.
Am contactat firma ISTA si deocamdata nu am nici un raspuns.
Ce este de facut?

Multumesc!
Dicran Costache
Cel mai recent răspuns: Ion Duda , utilizator 18:27, 11 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform raspunsului primit de la ANRSC legea imi asigura dreptul de a ramane repartizat chiar daca sunt singurul apartament din bloc. Maine voi depune plangere penala impotriva Asociatiei de proprietari pentru lezarea intereselor si drepturilor mele precum si impotriva firmei de repartizare, aceasta din urma sustinand ca nu este economic sa imi faca calcul la caldura numai mie. Deci, voi continua sa cred, indiferent de ce calcule faceti aici ca am dreptul sa consum cat doresc si nu sa platesc caldura aruncata pe geam de diversi proprietari. Voi continua sa cred ca in aceasta tara exista cineva care ne poate apara drepturile.
roberth a scris:

Conform raspunsului primit de la ANRSC legea imi asigura dreptul de a ramane repartizat chiar daca sunt singurul apartament din bloc.

Ar fi interesant sa vedem si noi acest raspuns. Va precizeaza cumva si cum se va calcula consumul Dvs ?
legea iti permite sa rami la sistemul de incalzire centralizat dar nu prevede si la repartitoare
de costuri.
daca firma vrea sa rezilieze contractul ce lege il obliga sa nu faca rezilierea?
intre firma si asociatie exista un contract de prestari sevicii si firma de mai in toate situatiile daca raman mai putin de 80 la suta dintre cei ce au repartitoare din bloc.firma poate rezilia contractul pt ca nu mai renteaza sa continue.
si dvs daca nu vreti caldura puteti sa va debransati,daca nu mai vreti apometru puteti sal aruncati ,daca nu mai vreti curent le debransati, asa si cei de la firma aceea ,nu mai vrea sa mai repatizeze decat la unu singur si gata.
PS poate am scris pe un ton mai ridicat dar asta e situatia
In Legea nr. 121/18.07.2014 se precizeaza printre altele:
(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie.
În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.

Deci nu ar trebui sa fie la latitudinea asociatiei alegerea intre repartitore si pausal. Desi in mod perfid, incalcarea prevederii de mai sus nu a fost prevazuta si cu sanctiuni , consider ca o actiune concertata a celor care vor sa ramana in sistemul cu repartitoare impotriva asociatiei, s-ar impune. Demonstrand (unde este cazul) ca exista diferente dezavantajoase de cost in cazurile in care s-a trecut la pausal, se pot face cereri de despagubiri materiale impotriva administratorilor cat si a acelor membrii din respectiva asociatiei care cred ca (,) confortul lor termic trebuie suportat obligatoriu de catre toti membrii asociatiei,
Asta ar putea rezolva lipsa sanctiunii in lege.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2019
Ion Duda, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)