avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : Comitetul Executiv sau Adunarea Generala?

Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii Generale sau a Comitetului Executiv se aplica retroactiv pe o perioada de 3 ani ?

Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 15:37, 1 Iunie 2013
Observ ca faceti trimitere la prevederi legale...
Din cate am mai discutat pe-aici, pe forum tinand cont si si faptul ca legea impune ca procentul maxim de penalizare este de 0,2% pe zi intarziere, a reiesit faptul ca daca in AG sau com. ex. nu s-a hoarat altfel, asociatia poate repartiza proprietarilor debitori doar penalizarile impuse de furnizori. Cui sa repartizezi penalizarile si cum? Le repartizezi celor care au ”dus in spate” asociatia sau rau platnicilor? Ramane de vazut daca acestia vor, daca nu vor, trebuie rugati frumos, le mai promiti si stimulente...
Pe de alta parte, L 230/2007, la art. 30 - atributii ale com executiv - ,
- alin. j) - stabileste sistemul propriu de penaalizari ale asociatiei pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesccheltuielile as. prop., conform prev. legale;

Daca dvs. intelegeti altceva, atunci cand sunteti actionat in instanta, puteti contesta aceasta masura luata la dvs. in as. de catre com. ex. Faza cu termenul de prescriere este altceva si de obicei instanta tine cont de aceste prevederi.
Decizia este prost redactata din exces de zel.
Dar, pentru lamurire asupra celui care trebuie sa o dea, acesta este comitetul executiv al asociatiei, nu adunarea generala. Deci aici este corect cum s-a adoptat aceasta decizie, de catre cine, adica, conform Legii 230/2007 (art.30,lit.j), citat mai sus.

In privinta termenelor de penalizare:
- perioada de gratie de 30 zile este acordata proprietarilor pentru a-si achita cota lunii trecute, dar daca nu au facut-o in termenul de gratie, atunci calculul penalizarii incepe din ziua imediat urmatoare scadentei, asa cum procedeaza si furnizorii.

- penalizarea se aplica oricarei sume restante, indiferent de vechimea ei, in conditiile legii, tinandu-se cont ca suma penalizarii sa nu depaseasca suma penalizata. O data ajunsa penalizarea la valoarea sumei penalizata, aceasta nu se va mai penaliza in continuare. La procentul de 0.2%/zi vechimea unei restante care nu mai poate fi penalizata este de peste 500 zile pentru ca atunci penalizarea ajunge egala cu suma penalizata.
Deci era inutil sa se spuna pentru ce sume si din care data incepand se aplica aceasta penalizare.
De exemplu suntem azi si avem restante de acum 5 ani in urma, penalizam orice suma neachitata, in conditiile legii, asa cum am mai spus.

Prescrierea acestor datorii se face in instanta. Asociatia are datoria sa calculeze aceste penalizari, daca a adoptat sistemul de penalizare si se va prezenta in instanta cu cererile ei. Numai judecatorul va hotari ce se prescrie.

Data adoptarii acestui sistem de penalizare are importanta numai pentru faptul ca se aplica sistemul de penalizare, care penalizari nu puteau fi calculate si puse pe liste daca acest sistem nu era adoptat. Cu alte cuvinte decizia trebuia sa cuprinda numai data de la care se aplica sistemul de penalizare, nu si ce sume se penalizeaza (de cand provin debitele).

Conducerea asociatiei trebuia sa anunte la avizier proprietarii cu 1-2 luni inainte de punerea in aplicare a sistemului de penalizare, astfel incat sa lase ragaz acestora sa-si plateasca datoriile fara a fi penalizati si spre avertizare ce se va intampla de la data punerii in aplicare. Restantierul ar fi putut, astfel, sa isi analizeze situatia si sa procedeze in consecinta.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
elga50, moderator
In opinia mea, una este stabilirea unui sistem propriu de penalizari si cu totul alta este aprobarea lui in Adunarea Generala.

In instanta, dovada se face cu procesul-verbal al adunarii generale pt stabilirea procentului de penalizare, instantele neluand in considereare decizii ale comitetului executiv in acest sens.

Cu privire la penalizarile aplicate de furnizori si la imputarea acestora, art.25 alin.3 lit a din Normele metodologice la Lg.230/2007 prevede expres ca "daca tertii impun penalizaria sociatiei pentru intarzieri laplata facturilor acestea se vor recupera de la restantierii la cotele de intretinere, proportional cu cuantumul restantelor "
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Vechea administratora care a fost data afara si vechiul comitet executiv nu au perceput nici nu au afisat vreo penalizare pana la data: mai 2009 cand au fost dati afara si s-a ales alt comitet executiv care a angajat alt administrator avand ca scop sa recupereze datoriile de la fosta administratora care nu platise facturile la furnizorii de apa si caldura ,asociatia fiind debransata.
S-au facut plangeri la politie si s-a inceput urmarirea penala a administratorei pentru recuperarea banilor .
Presedintele ales ulterior a realizat ca, chiar daca castiga asociatia procesul cu administratora veche nu prea are ce sa recupereze ,aceasta vanduse apartamentul ,luase o casa undeva la tara pe care a girat-o pentru un imprumut la banca si banca ia luat-o pentru ca nu a mai avut de unde sa plateasca .
La mai bine de 6 luni de la alegerea comitetului executiv in data de 19.01.2010 comitetul hotaraste sistemul de penalizari la plata intretinerii de 0.2% pe zi ............care sa se aplice ,ATENTIE din data de 31.12.2006.
Deci comitetul ia o hotarare care sa se aplice retroactiv si nu stiu daca este legal.
Automat listele la intretinere s-au dublat cel putin la penalitati .
Acum o luna am primit citatii la proces mai multi proprietari ,am mers la proces si uitandu-ma in dosarul de la judecatorie am constatat ca au depus la dosar copii ale listelor de plata pentru perioada IANUARIE 2009 - DECEMBRIE 2011 deci pe ultimi 3 ani cum le ceruse instanta si pe care era o stampila " CONFORM CU ORIGINALUL" .Deci acele liste de plata cred ca se refereau la listele afisate de asociatie pentru perioada respectiva .Uitanduma mai atent am constatat ca pentru intrega perioada listele sunt semnate de presedintele care a fost ales in 2012 (s-a mai facut o data alegeri si s-au schimbat preseditele cu vicepresedintele si invers in februarie 2012).
Deci daca ei apar pe listele din 2009 e logic ca au fost refacute si puse si penalitati din 2006 pana azi .
Zilele trecute apare afisata la avizier o hartie de la Tribunal care o condamna pe veche administratora (pana in 2009) la 5 ani de inchisoare si la plata a 4,5 mil ron catre asociatie .
Aceasta sentinta nu era definitiva se putea face recurs in 10 sau 15 zile nu mai tin minte .
In aceste conditii ce sanse avem la procesul cu asociatia care vad ca ia hotarari si aplica penalitati la sumele din urma cu 3-4 ani ,hotarari care in mod normal trenuiau luate de vechiul comitet ,castiga procesul cu veche administratora , deci logic este sa-si recupereze banii de la aceasta .
In speranta ca am reusit sa relatez cat mai exact situatia astept cateva pareri din partea celor care cunosc legea si ce ma sfatuiti sa fac in continuare .
@gerberga
Asa este, numai ca utilizatorul punea problema ca decizia de penalizare a luat-o CE, nu AG.

@ludwuk
Despartiti problemele si sa ramanem numai la aceea a penalizarilor despre care ne-ati intrebat in acest topic.
Nu discutam si alte probleme din asociatia dv. ca nu mai terminam nici in 10 ani de-acum incolo si diluam discutia despre penalizari.

Lasati instanta sa se pronunte asupra cuantumului valabil pe care fiecare restantier il are de plata.
In proces nu se depun numai listele, ci si un tabel de calcul al penalizarilor si din acesta va rezulta daca s-au calculat corect sau nu, iar judecatorul va hotari in consecinta.
Faptul ca noul presedinte a semnat liste mai vechi, inseamna ca isi asuma responsabilitatea documentelor depuse.
V-am mai spus, asociatia poate calcula, atata timp cat are adoptat un sistem de penalizari orice suma neachitata, indiferent din ce perioada provine ea.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere  Cum vi se pare 0.2% din suma restanta, penalitate pe ziua de intarziere cu plata intetinerii? Mi se pare enorm, in conditiile in care restatnta nu presuune ... (vezi toată discuția)