Mama nu a lucrat pana acuma si are si probleme cu sanatate dar nici la medic nu l putem duce , ca nu vrea ca nu i in stare sa mearga nicaieri . Se paniceaza cand trebe sa fie intr e oameni i se face rau tremura , vomita , lesina . Si am auzit de la prieteni ca este un ajutor social ceva pensie aproximativ 500 lei sase luni poate primi dupa decesul tatalui , si nu stiu de unde se poate interesa daca este valabil sau este o pensie de boala , ori un ajutor pana isi gaseste un suport financiar .
Eu va raspund doar pe domeniul pensiilor
Legea 263/2010
Articolul 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Pensie de urmas la 63 de ani.
Articolul 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
Articolul 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare..........................
Articolul 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5) .
In concluzie daca sunt indeplinite conditiile are dreptul la:
1)6 pensii de urmas(50%) din cea a sustinatorului(decedatului).
2)Ajutor de deces in suma de 3131 lei..