avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice URGENT - SUSTINERE IN CADRUL UNEI LICITATII PUBLICE
Discuție deschisă în Achiziţii publice

URGENT - SUSTINERE IN CADRUL UNEI LICITATII PUBLICE

Va rog sa-mi spuneti daca o firma mica care are spre exemplu 8 angajati iar in cadrul unei licitatii publice ii trebuie pentru executie 50 de angajati, iar pentru restul de 42 de angajati primeste sustinere de la alta firma, poate sa participe la licitatie?
In aceasta situatie nu se pune problema ca autoritatea contractanta poate sa descalifice firma mica care are sustinere de la firma cea mare, ca ea personal are prea putin angajati si primeste sustinere prea mare de la sustinator cansiderand ca in fapt lucreaza sustinatorul si nu ofertantul ?
Cel mai recent răspuns: DanStanescu , utilizator 11:30, 14 Martie 2013
Este vorba deci despre o oferta individuala si sustinere.

In ceea ce priveste resursele umane (certificate, atestate, autorizatii), resursele tehnice (certificate, atestate, autorizatii), acestea se cumuleaza.

In schimb, daca este vorba de demonstrarea experientei similare, in cadrul unei prezentari individuale cu sustinere, se va lua in considerare ori experienta ofertantului ori cea a sustinatorului.

Nu conteaza ca firma este mica, ea putand fi in intregime sustinuta de o alta firma.

Ordinul 509/14.09.2011 al ANRMAP sintetizeaza foarte bine in tabelul ANEXA 2 toate tipurile de prezentare: individuala, sustinere, subcontractare, asociere...
Atunci sa inteleg ca utilajele si personalul de executie pe care susutinatorul le pune la dispozitie ofertantului se pot introduce in graficul de executie elaborat de el in cadrul propunerii tehnice, respectiv ofertantul ( firma mica) poate sa se ajute de personalul pus la dispozitie de sustinator ca si cum ar fi al lui, pentru a elabora propunerea tehnica?
Sustinerea, ca si subcontractarea si asocierea se fac cunoscute odata cu depunerea ofertei.

La sectiunea Formulare a Documentatiei de Atribuire sunt mai multe documente specifice sustinerii; de ex: Angajament terţ privind susţinerea financiara/ Angajament terţ privind susţinerea tehnică si profesionala/ Declaraţie terţ susţinator – utilaje si echipamente/ Declaraţie terţ susţinator – personal de specialitate

Aceste documente trebuie completate in functie de nevoi, in cazul dumneavoastra angajamentul pentru utilaje si personal, semnate de catre sustinator.

Angajamentul intre sustinator si ofertant, este incheiat in forma autentica prin care primul confirma faptul ca va pune la dispozitia ofertantului resursele tehnice si profesionale invocate.

Tertul sustinator trebuie sa mai dea o serie de declaratii (in general specificate in fisa de date a DA: declaratia 180, ), trebuie prezentate certificatul de inregistrare, si altele, toate fiind specificate, repet in FISA DE DATE.

Sunt documente generale (ca si declaratia 180) dar sunt si variatii de la o AC la alta. Asa ca cel mai bine este sa cititi fisa de date.
Am inteles....cunosc procedura de sustinere, altceva nu stiu si nici legea nu dispune.
Pe mine ma intereseaza daca sustinatorul vine si ma sustine integral cu personal si utilaje, eu atunci pot sa ma folosesc de ele in intocmirea graficului de executie? In aceste conditii autoritatea contractanta vede ca nu eu ofertant execut lucrarea cu personalul si utilajele mele ci cu cele ale sustinatorului.....ESTE LEGAL? Pot sa procedes astfel, fara a fi descalificat?
Desigur ca sustinerea/ elementele sustinerii trebuie inclusa in graficul de executie; chiar daca ofertantul este sustinut de un tert, el isi pastreaza calitatea de ofertant. Daca ofertantul are de ex un buldozer si mai are nevoie cf naturii lucrarilor de 2 buldoexcavatoare pe care le pune la dispozitia lui sustinatorul, acestea il ajuta pe ofertant sa isi duca la bun termen lucrarea, nu?
Doar ca toate elementele sustinerii trebuie amintite in angajamentele de care vb mai devreme.
Daca ei nevoie de un electrician autorizat ANRE si nu dispui de el, ti-l pune la dispozitie sustinatorul, acesta trebuie sa figureze ca atare in oferta. Nu te poti folosi de electrician fara sa amintesti ca acesta este angajat si pus la dispozitie de catre tert sustinator.

In concluzie: este legal sa te folosesti de bunuri provenite de la tert sustinator, cu conditia ca acestea sa figureze in oferta, ca apartinand tertului. Este principiul sustinerii, care le ofera si firmelor mici, fara experienta, ocazia sa participe la licitatii.

Este ilegal sa te folosesti de ele, ca si cum ar fi ale tale (cf raspunsul 6 Martie 2013, 15:55), pentru ca in fapt, nu sunt ale tale, nu?

Alte discuții în legătură

Sustinere experienta similara prin angajament tert SAVOAIA SAVOAIA Daca poate sa ma lamureasca cineva cu acest subiect. Concret doresc sa particip la o licitatie unde se cere experienta similara trei contracte de valori mari. ... (vezi toată discuția)
Tert sustinator akkad akkad un tert sustinator poate pune la dispozitia ofertantului, resurse umane si utilaje? din lege inteleg ca da, dar totodata tertul sustinator nu este ... (vezi toată discuția)
Tert sustinator pentru asociati iulian_maric iulian_maric Buna ziua, As dori sa ma lamureasca cineva cu urmatorul lucru: In cadrul unei proeceduri de achizitie publica, daca unul din ofertanti este un grup de ... (vezi toată discuția)