avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare lot teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare lot teren

Buna ziua,

Am si eu nevoie de ajutorul dvs. in privinta unei probleme, treaba sta cam asa:
- vreau sa cumpar un teren aflat in spatele curtii mele actuale, problema este ca vanzatorul inca nu a facut dezmebrarea cadastrala, nici pe cea notariala, urmeaza sa se faca, insa, el initial vroia sa imparta terenul in loturi de 15x28 m, eu am nevoie de un lot de 17x28 m, acum ca sa fie sigur ca eu voi cumpara terenul, ar vrea sa facem un antecontract inainte, insa nu stiu ce ar trebui stipulat in acel antecontract din moment ce el nu are nici o coordonata a lotului pe care as vrea eu sa-l iau.
- intrebarea mea este cum anume procedez? Si eu si el vrem sa fim asigurati intr-un fel.
- cum anume se poate redacta acel antecontract ca sa cuprinda exact ce lot si suprafata as vrea eu sa cumpar din moment ce el inca nu are terenul lotizat.
- cum anume specific unde se va afla lotul respectiv, fara coordonatele unui cadastru.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreijianu , utilizator 11:30, 22 Ianuarie 2013
In principiu, puteti descrie imobilul promis spre vanzare-cumparare prin suprafata si vecinatati (de ex. la N se invecineaza pe o distanta de X m cu Y, la S se invecineaza pe o distanta de Z m cu V samd). Problema este ca, in lipsa unei identificari cadastrale si, implicit, a unei carti funciare, cel cu adevarat „neasigurat” in cazul incheierii antecontractului sunteti dumneavoastra intrucat nu veti putea nota antecontractul in cartea funciara, nu aveti coordonatele cadastrale de identificare a bunului promis spre vanzare-cumparare, iar in ipoteza in care promitentul-cumparator nu isi indeplineste benevol obligatiile de a lotiza terenul, a deschide cartea funciara aferenta si a se prezenta in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare, procedura judiciara in vederea pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare s-ar putea sa fie extrem de dificila si costisitoare atat financiar, cat si din punct de vedere al timpului necesar.
Multumesc pentru raspuns.
As dori sa va mai intreb daca notarul va autoriza acest antecontrat, din moment ce nu exista nici un fel de act pe acel lot momentan.

Multumesc
Antecontractul este o promisiune de vanzare-cumparare (da nastere doar unor obligatii de a face si a drepturilor corelative), nu un act translativ de proprietate. Prin urmare, lipsa actului de dezmembrare (lotizare) si a cartii funciare n-ar trebui sa constituie un impediment la autentificarea antecontractului.
Ok si autentificarea sa va baza pe ce anume, din moment ce acest lot de teren juridic nu exista si nu se stie nici o data anume cand procesul de intabulare si cadastru se va finaliza?
Am mai facut antecontracte in care se stipuleaza clar ce se vinde si ce se cumpara si mai ales la ce data anume se va semna contractul.

Vroiam sa va mai intreb daca un contract la modul.... X se obliga sa cumpere de la Y terenul in suprafata de xxx dupa terminarea tututor procedurilor de obtinere a actelor necesare vanzarii de catre Y....se poate face in acest caz si daca se poate autentifica.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Notarea promisiunii in cartea funciara SaraK SaraK Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare: [i]4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul ... (vezi toată discuția)