avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare lot teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare lot teren

Buna ziua,

Am si eu nevoie de ajutorul dvs. in privinta unei probleme, treaba sta cam asa:
- vreau sa cumpar un teren aflat in spatele curtii mele actuale, problema este ca vanzatorul inca nu a facut dezmebrarea cadastrala, nici pe cea notariala, urmeaza sa se faca, insa, el initial vroia sa imparta terenul in loturi de 15x28 m, eu am nevoie de un lot de 17x28 m, acum ca sa fie sigur ca eu voi cumpara terenul, ar vrea sa facem un antecontract inainte, insa nu stiu ce ar trebui stipulat in acel antecontract din moment ce el nu are nici o coordonata a lotului pe care as vrea eu sa-l iau.
- intrebarea mea este cum anume procedez? Si eu si el vrem sa fim asigurati intr-un fel.
- cum anume se poate redacta acel antecontract ca sa cuprinda exact ce lot si suprafata as vrea eu sa cumpar din moment ce el inca nu are terenul lotizat.
- cum anume specific unde se va afla lotul respectiv, fara coordonatele unui cadastru.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreijianu , utilizator 11:30, 22 Ianuarie 2013
1. Asa cum am aratat si in prima parte a raspunsului, problema dumneavoastra principala nu consta in incheierea antecontractului, ci in executarea acestuia.
2. Lipsa lotizarii nu este echivalenta cu lipsa unui titlu de proprietate sau cu inexistenta terenului din punct de vedere juridic. Din cate am inteles, potentialul promitent-vanzator este proprietarul unui teren (un lot) invecinat cu terenul dumneavoastra si intentioneaza sa il dezmembreze in mai multe loturi.
3. Asa cum am mentionat anterior si cum, probabil, cunoasteti din experientele anterioare, antecontractul de vanzare-cumparare nu este translativ de proprietate. Promitentul-vanzator se obliga sa vanda la termenul, pretul si in conditiile convenite de parti, iar promitentul-cumparator se obliga sa cumpere la termenul, pretul si in conditiile convenite de parti, un anume bun identificat sau identificabil, care se afla (la data autentificarii antecontractului) sau se va afla (la data incheierii contractului) in proprietatea promitentului-vanzator. Desigur ca prin antecontract se pot conveni termene si conditii pana la care/in care promitentul-vanzator se obliga sa dezmembreze loturile, sa le intabuleze, sa va notifice cu privire la aceasta etc.

Recomandabil ar fi, insa, ca in ipoteza in care veti dori sa incheiati un astfel de antecontract, avansul platit cu aceasta ocazie sa fie foarte mic pentru a reduce, pe cat posibil, pierderile pe care le-ati putea suferi ca urmare a neexecutarii obligatiilor de catre promitentul-vanzator.
O varianta ar fi ca odata cu incheierea antecontractului, promitentul-vanzator sa va dea o procura prin care sa va imputerniceasca sa il reprezentati in vederea finalizarii procedurii de intabulare. De notat, insa, ca procura poate fi revocata oricand.

Repet cele mentionate anterior cu privire la riscuri: daca platiti un avans consistent iar promitentul-vanzator nu isi va indeplini obligatiile, pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract ar putea fi foarte costisitoare la fel ca si executarea silita a obligatiei de ramburare a avansului, in cazul in care promitentul-vanzator nu are alte bunuri ce pot fi valorificate intr-o astfel de procedura.
Multumesc pentru lamuriri.
In cazul in care va exista un antecontract avansul va fi relativ mic max. 10%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Notarea promisiunii in cartea funciara SaraK SaraK Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare: [i]4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul ... (vezi toată discuția)