avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA regularizare tva de la client insolvent
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

regularizare tva de la client insolvent

Buna ziua,
Trebuie sa stornez TVA -ul achitat pentru un client in insolventa, facturile au fost emise cu TVA 19%, regularizarea o fac cu 24%, va rog si baza legala(art 134 alin 5 din Codul Fiscal?)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: getacatinca , utilizator 12:20, 22 Ianuarie 2013
Regularizarea tva se face numai in cazul declararii falimentului cf art 138:

Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

Cota de tva este de 19%, cota operatiunii de baza cf art 134^2

(9) În cazul evenimentelor menţionate la art. 138, taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile şi cursul de schimb valutar sunt aceleași ca şi ale operațiunii de bază care a generat aceste evenimente.

Multumesc mult,
O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)
Stornare factura in iulie emisa in iunie ioanaep ioanaep stie cineva sigur cu se procedeaza in cazul in care o factura emisa in iunie treb stornata in iulie? Se foloseste tva 19% pentru stornare sau 24%. Pentru mine ... (vezi toată discuția)
Tva sume nerecuperate lenu_ro lenu_ro bonjure! va rog sa ma lamuriti, un client are datorie catre soc noastra suma de 25.000 lei, si este in procedura de faliment. intrebarea mea este : eu mai ... (vezi toată discuția)