Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am un consum lunar de aproximativ 600 de unitati si nu mi-a venit niciodata mai mult de 200 ron la intretinere pt caldura. Problema mea este alta insa. Intr-un apartament din Galati, apart cu aceeasi suprafata, acelasi nr de camere, la un consum de mai putin de 200 de unitati a venit factura de 550 ron.
Apare consum doar la doua repartitoare.
I. index vechi 93, index nou 236, dif indecsi 143....dupa calculul cu factorul global si cel de corectie scrie total consum 305 unitati
II. Index vechi 96, index nou 129, dif indecsi 33, dupa calculul cu fact global si de corectie rezulta 260 unitati.
Totalul celor doua este in concluzie 565 unitati...
E ciudat in primul rand cum de la un consum pe repartitoare de 176 unitati se ajunge la unul de 565. Dar ciudateniile continua...
Consumul pt coloane si ce mai e la comun e 34 unitati.
Bun. Aceste 599 unitati sunt inmultite cu 0,0032 care cica reprezinta energia pe unitate si asa cum scrie pe factura, rezultatul e de 1,92 Gcal. !!!!
pret Gcal 247 Ron, deci rezulta un cost de 475 Ron. cu ce mai e adaugat acolo, se ajunge la 550 Ron. Dar de la 210 unitati la 1,92Gcal e cale lunga, zic eu.
Cum e posibil ca eu in Bucuresti sa dau pt 600 unitati 150-200 RON, iar la Galati pt 176 sa dau 550 RON?
"Cum e posibil ca eu in Bucuresti sa dau pt 600 unitati 150-200 RON, iar la Galati pt 176 sa dau 550 RON?"
1. Nu puteti consuma unitati.
Cifrele afișate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/oră, media diferențelor dintre temperatura radiatorului și aerului din încapere, conform SR-EN 834: 2002, pct. 3.Inclusiv Ordinul 233/2004 al ANRSC prevede in Anexa 3, art. 3, pct 3.16 acest fapt. Gradul Celsius este unitate de măsură pentru temperatură și nu pentru căldură, energie termică. Astfel, este total greșit, a spune: Am consumat 300 de ”unități”. Aceasta înseamnă, în traducere liberă: Am consumat 300 de grade Celsius, ceea ce este o aberație.
Faptul că firma împarte totalul consumului de căldură în apartamentele în care s-au montat repartitoare, în funcție și de cifrele afișate de acestea, (criterii), nu conferă acelor indicații statutul de unități de măsură pentru căldură. Nu se poate schimba denumirea unei unități de măsură, din ”grad Celsius” în ”unitate”, și nici mărimea fizică pe care o măsoară, din ”temperatură”, în ”căldură/energie termică”. (Nu poți umbla cu cioara vopsită și să spui că e papagal).
Caldura este energia termica transferata sub efectul unei diferente de temperaturi. O anumita temperatura necesita, presupune un anumit consum de caldura, exprimat in Mw, Gcal, nu este o unitate de masura pt caldura.
Nu se poate inmulti gradul celsius cu "energia pe unitate", ca sa dea Gcal. este o aberatie de-a firmei.
2. Cauza acelor diferente de pret este dezechilibrul hidraulic între debitele necesare de agent termic ale corpurilor de încălzire şi debitele reale, provocat de inchiderea robinetelor termostatate in bloc.
Prin inchiderea unor robinete, creste debitul de agent termic in restul instalatiei de incalzire ramasa in functiune. Surplusul de debit nu poate fi inregistrat de repartitoare, intrucat acestea au doar senzori de temperatura. In schimb, contorul de energie termica la bransament are senzor de debit, inregistreaza acest surplus. Acest surplus va fi impartit de firma prestaoare in primul rand celor ce se incalzesc.
De aceea exista aceste diferente. In fiecare luna, in fiecare bloc, proportia surplusului de agent termic este in functie de proportia inchiderii robinetelor. Cu cat se inchid mai multe robinete, cu atat va fi mai mare factura celor mai putini care se incalzesc.
Se IMPUNE efectuarea a 2 echilibrări hidraulice distincte
a) Echilibrarea instalației de încălzire interioare a clădirii
b) Echilibrarea rețelei de distribuție, la branșament
Echilibrarea presupune montarea unor regulatoare de presiune automate, care sa elimine surplusul de debit. Verificati daca s-a facut aceasta echilibrare.
Chiar daca cele doua apartamente din Galati si Bucuresti ar fi identice, chiar daca toate caloriferele ar fi la fel, chiar daca lecturarea indexului s-ar face electronic fara a da posibilitatea vecinilor sa insele, chiar daca toti vecinii ar fi cinstiti, corecti..., diferentele mari dintre Galati si Bucuresti pot fi pentru ca:
- Cheltuielile pentru producerea energiei termice in Galati sunt altele decat in Bucuresti.
- Subventiile in Bucuresti sunt mult mai consistente decat in Galati
In fișa de calcul pentru repartizarea costurilor pentru căldură apare un factor global care, înmulțit cu factorul de amplasare și cu citirile de la calorifere, dă numărul de unități. În fișa mea de calcul acest factor global are următoarele valori: 0.313, 0.551, 0.642, 0.425. În fișa de calcul a unui alt contractant al aceleiași firme de repartitoare acest factor global are valoarea 0.001 pentru 2 din calorifere. În acest fel, dacă o citire a avut valoarea de 900, la caloriferul lui va fi transformată in 0.9 unități pe când la unul din caloriferele mele va fi transformată în 280-578 unități. Oare este normal ca acest factor global să aibă o plajă atât de mare de valori?!
Vedeti ca trebuie sa fie o greseala sau acele calorifere nu exista.
Ma intreb de câți ani persistă această greșeală în detrimentul celorlalți locatari?!
Aș vrea să știu dacă eu, ca proprietar al unui apartament, am dreptul să cer o verificare a acestor coeficienți/factori (dacă sunt corecți) și cine este în măsură să ii verifice (mă refer la faptul că ar trebui să fie cineva care nu este în aceeași barcă cu firma de repartitoare, trebuie să fie o verificare obiectivă).
Incalzire apartament
Buna ziua,
mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)