avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?

buna ziua.sunt angajata din 01.09.2012.in 22.oct.2012am avut concediu medical pana in 22.noi.2012.as dori sa raman insarcinata insa,stiu ca trebuie sa am 12 luni stagiu de cotizare anterior datei nasterii copilului.daca am avut cm suspendat trebuie sa imi planific sarcina in functie de el,eu cred ca la sfarsitul lui martie ar fi perioada care mi-ar asigura obtinerea indemnizatiei.am calculat corect?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:18, 9 Iunie 2013
buna seara,revin cu o intrebare in speranta ca ma veti ajuta
sunt in a 15 saptamana de sarcina si mi-am luat concediu medical pentru ca nu mai rezist sa lucrez in ritmul in care reuseam(5 ore intr-o zi si apoi 16 in cealalta zi si o alta zi pauza)
patronul nu e foarte incantat si mi-a pregatit surpriza de a nu imi plati cele 7 zile de concediu medical.
as vrea sa stiu cand este obligat sa imi plateasca acele dreptrui cu mentiunea ca in contractul de munca nu exista ziua limita la care sunt platite drepturile banesti
daca refuza care sunt caile de atac?se pot rezolva repede?
multumesc
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Daca nici asa nu plateste va adresati Tribunalului din judetul in care aveti domiciliul.
este valabil si daca am cm si concediu de risc maternal inainte de prenatal?nasc in octombrie si fac un an de la angajare in septembrie.unele mamiici au spus ca lor le-a luat din concediu prenatal daca au beneficiat de concediu de risc maternal:-/
1. Daca veti naste in octombrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.

2. In aceste luni pot fi si luni in care sunteti in conecdii medicale de orice fel.

3. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu se diminueaza cu celelalte zile de concedii medicale (inckusiv cel de risc maternal).
- Cred ca cine v-a spus asa ceva ori a vrut sa va pacaleasca ori nu stie ce spune (nu exista o asemenea prevedere in nici un act normativ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii sarcina gemelara madalinamorariu madalinamorariu Buna ziua. As dorii sa stiu ce indemnizatii sunt in cazul unei sarcine gemelare. De asemeni as dorii sa stiu daca , concediul pre si post natal este la fel ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)