avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatii sarcina gemelara
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatii sarcina gemelara

Buna ziua.
As dorii sa stiu ce indemnizatii sunt in cazul unei sarcine gemelare.
De asemeni as dorii sa stiu daca , concediul pre si post natal este la fel ca si in cazul unei sarcini unice, cat si concediul de crestere a copilului.

Cu stima
Madalina H
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:31, 21 Decembrie 2012
Incepand cu luna ianuarie 2012, cuantumul minim, precum si cuantumul maxim ale indemnizatiei lunare se raporteaza la indicatorul social de referinta (valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei), denumit in continuare ISR, si nu poate fi mai mic de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. Asta inseamna, bineinteles, o modificare a cuantumului indemnizatiei.


Cuantumul indemnizatiei calculate astfel se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Deci, pentru al doilea copil ar trebui sa primiti 600 lei, pe langa indemnizatia stabilita in baza legii, conform venitului dvs.
multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului .
Ceea ce nu m-am lamurit este in legatura cu, concediul pre si post natal cat si cu cel de crestere a copiilor.
1. Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este unul singur si pentru sarcinile multiple, la fel si indemnizatia pentru acest concediu este una singura.

2. In cazul concediului pentru crestere copil (CCC) vi se acorda o singura indemnizatie la care se adauga 600 lei pentru al doilea copil.


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...


Art. 5
Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum indemnizatie ingrijire copil carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Daca o persoana este angajata cu program de 4 h si are un sal. de 450 lei, ce valoare va avea indemnizatia de ingrijire copil ? Nu stiu cum este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie gemeni lucias lucias As dorii sa stiu ce indemnizatie se acorda pentru gemeni daca stau 2 ani acasa. Ma puteti ajuta? :( (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru gemeni elabina elabina Va rog sa imi spuneti si mie cat va fi indemnizatia ptr cresterea a 2 gemeni? (vezi toată discuția)