avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi

Curs practic de implementare e-Factură / e-Transport. Reguli de aplicare și discuții practice. Vezi detalii și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... ACHIZITII INTRACOMUNITARE DE BUNURI
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

ACHIZITII INTRACOMUNITARE DE BUNURI

Buna ziua,

Va rog frumos ajutor in urmatoarea problema:

Un SRL platitor de TVA la trimestru intentioneaza sa achizitioneze bunuri din Italia.
Ce pasi sunt necesari din punct de vedere fiscal - contabil.
Stiu ca trebuie sa se inregistreze in ROI si se modifica si perioada TVA?
Ce ar trebui sa stiu despre acest aspect?
Da, trebuie sa va inscrieti in ROI.
Perioada fiscala se modifica de la trimestrul la luna.
In ROI ne inscriem dupa ce efectuam achizitia?
Pe siti MF-ANAF scrie asa:
"Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, înregistrate în scopuri de TVA, care intenţionează să desfăşoare după data de 1 august 2010 operaţiuni intracomunitare trebuie să solicite organelor fiscale competente înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni.

În vederea înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari, persoana înregistrată în scopuri de TVA trebuie să completeze şi să depună la organul fiscal competent formularul (095) "Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" şi certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatea competentă din România propriu, precum şi pe cele ale tuturor asociaţilor, cu excepţia societăţilor pe acţiuni şi ale administratorilor.

Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA înscrişi în Registrul operatorilor intracomunitari se pot radia din acest registru fie la cererea acestora, fie din oficiu, de către organul fiscal competent, în condiţiile prevăzute de lege.

Procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, inclusiv procedura de înscriere şi de radiere din acest registru, sunt reglementate prin Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2101 din 24 iunie 2010, publicat in Monitorul Oficial nr.429 din 25 iunie 2010.

Începând cu data de 1 august 2010, persoanele care nu figurează în Registrul operatorilor intracomunitari nu pot avea un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea sunt înregistrate deja în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal."

Si aici gasiti ceea ce va intereseaza:www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc mult. Foarte utile informatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 300 dumifilote dumifilote Buna ziua Microintreprindere, neplatitoare de TVA, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153-1, inregistrata in ROI in luna februarie, am facturat ... (vezi toată discuția)
Inscrierea registrul operatorilor intracomunitari paolo979 paolo979 In situatia in care o societate are administrator si asociati din afara tarii (Italia), cum se poate rezolva cu acel cazier judiciar, obligatoriu pentru ... (vezi toată discuția)
Radiere din oficiu din roi marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua. O firma inreg in ROI in anul 2012 /luna aprilie ,si care nu efectueaza in cursul anului 2012 nici o achizitie /livrare intracomunitara este corect ... (vezi toată discuția)