avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestare concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestare concediu medical

buna ziua!
supun dezbaterii dumneavoastra urmatoarea speta si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
unui angajat aflat in concediu medical, i se refuza plata concediului medical,pe motiv ca angajatorul vrea sa conteste acest concediu.
exista o procedura in sensul acesta si care este aceasta?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: condurateanu , utilizator 16:50, 6 August 2009
Daniel_Gaftoi a scris:

Art.9 din Anexa nr.2 a Ordinului nr.233/2006 :(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza
adeverintei de la platitor
, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute în lista aprobata prin hotarâre a Guvernului.
(2) Platitorul va mentiona în adeverinta, în mod obligatoriu, numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute în ultimele 12 luni.

Art.38 din Norma de aplicare a UG nr.158/2006 : Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical .

Daca coroborezi cele doua texte observi, ca cel putin la nivel declarativ, ca sa obtii un certificat medical iti trebuie in prealabil o adeverinta (cel mai important in adeverinta sunt de fapt nr de zile de cm si apoi faptul ca s-au virat contributiile in contul x).

Si ce legatura are cu refuzul angajatorului de a platii concediul medical?
Din cate se poate constata legea prevede obligatia angajatorului de a elibera adeverinta........, obligatia medicului de a elibera certificat pe baza adeverintei............., dar nu exista OBLIGATIA salariatului DE A CERE adeverinta.
Astfel ca angajatorul nu poate motiva neplata cm pe motiv ca salariatul nu a cerut adeverinta, nu exista o astfel de obligatie in sarcina salariatului.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator
buna ziua!
eu ca si angajator nu vreau sa platesc un cm pt ca stiu ca salariatul respectiv nu este bolnav
a ajuns la 183 de zile de medical si comisia nu i-a dat drept de pensionare
ma intereseaza unde pot si cum pot (procedura) sa contest eliberarea cm-ului, deci eu vreau sa-l contest pe medicul respectiv pt ca a acordat medical desi pacientul nu are nimic - e vorba de milioanele de romani care s-au pensionat pe caz de boala desi sunt sanatosi tun - ma refer si la spagile date medicilor - am din toamna 6 pensionari pe caz de boala (spitalul de la voila) - itm-ul ph trebuia deja sa se autosesizeze - inseamna ca la noi in fabrica innebuneste lumea - deci activitatea nu se desfasoara in conditii tocmai normale!
astept un raspuns!
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie concedii medicale ana_maria34 ana_maria34 Angajatorul mi-a dat inapoi acum 3 saptamani un certificat medical de anul trecut (februarie 2012) pe motiv ca nu are stampila medicului expert (motivul: nu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru medic dobcosnic dobcosnic Buna ziua, Va solicit o lamurire asupra zilelor de concediu medical din ultimele 12 luni inscrise in adeverintele date de catre angajator, salariatilor sai ... (vezi toată discuția)
Recuperarea concediilor medicale de la casa de sanatate niculinadobre niculinadobre Buna ziua! sunt contabila la o institutie de invatamant si am facut cerere de recuperare bani aferente cm platite de angajator dar suportate din CIC si am mari ... (vezi toată discuția)