avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperarea concediilor medicale de la casa de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperarea concediilor medicale de la casa de sanatate

Buna ziua! sunt contabila la o institutie de invatamant si am facut cerere de recuperare bani aferente cm platite de angajator dar suportate din CIC si am mari probleme cu ei.......unul din cazuri este:
- un angajat are internare pt. colecist cod diagnostic 585 cu un cm initial altul in continuare iar la externare un alt cm initial dat de un alt doctor cu alt diagnostic, respectiv 580.........Problema lor este ca nu poate fi cm la externare initial si cu un alt diagnostic!!!!!!!! Au competenta sa conteste un diagnostic dat de un medic, mai ales ca pers. era si internata.?! Verificau calculul cm. dar nu diagnosticul dat de medic. As dori o legislatie daca este, referitoare la competentele lor de verificare a cm. Cand am ridicat cm. de la ei pt. corectare mi au spus ca daca medicul nu schimba diagnosticul de pe cm. trebuia sa l refuz la plata! Mi se pare aberant.......am si eu competenta sa contest un diagnostic? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:00, 22 Februarie 2012
Nu e vorba de a contesta un diagnostic, ci de a verifica completarea formularului in mod corect. Angajatorul poate refuza plata certificatelor medicale pentru motive justificate.
Stiu ca legislatia in domeniu este tare stufoasa, dar trebuie sa cunoasteti cum se completeaza corect un certificat medical.
Va dau cateva extrase legale. Ordinele le gasiti la adresa [ link extern ]

Ceea ce mai puteti face acum este sa trimiteti angajatul respectiv la medicul care a eliberat certificatul si sa incerce acolo sa faca acele corectari necesare.
La mine la firma am reusit asa ceva, sper sa reusiti si dvs.

Ordinul nr.60/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporară de muncă de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificării la adresa de reşedinţă;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.



Ordinul nr.233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de
concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor
de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul
asigurărilor sociale de sănătate

i]ART. 4
Medicul care eliberează certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea
datelor înscrise în rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instrucţiunilor
prezentului ordin şi/sau completarea eronată a acestora atrag neplata indemnizaţiei de
asigurări sociale de sănătate.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
ana-cer, moderator
@niculinadobre,

"- un angajat are internare pt. colecist cod diagnostic 585 cu un cm initial altul in continuare iar la externare un alt cm initial dat de un alt doctor cu alt diagnostic, respectiv 580.........Problema lor este ca nu poate fi cm la externare initial si cu un alt diagnostic!!!!!!!!"


Poate fi cm initial la externare cu un alt diagnostic. In cf. cu definitia data pt.cm initial la art.13 ANEXA II, ORDIN 233/2006,:


ART. 13
Iniţial/În continuare: se va indica de către medicul care eliberează certificatul de concediu
medical dacă acesta este "Iniţial" sau "În continuare", bifându-se cu "X" căsuţa
corespunzătoare, după caz. Prin certificat de concediu medical iniţial se înţelege oricecertificat de concediu medical care nu prelungeşte un concediu medical anterior sau orice
certificat de concediu medical care prelungeşte un concediu medical anterior neîntreruptpentru afecţiuni diferite. Prin certificat de concediu medical în continuare se înţelege orice certificat care prelungeşte un concediu medical anterior neîntrerupt pentru aceeaşi afecţiune


In cazul prezentat este vorba despre un cm initial care vine in prelungirea unui cm anterior neintrerupt,dar cu un alt cod de boala,respectiv 580-hepatita cronica.( este initial pt. ca este alt diagnostic,chiar daca el vine in continuare...)
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale Agnes25 Agnes25 Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu concediul medical. Am fost diagnosticata cu o forma de cancer limfatic si fac chimioterapie, o sedinta la doua ... (vezi toată discuția)
Concediu medical alexanstanescu@yahoo.com alexanstanescu@yahoo.com un concediu medical cu cod de indemnizatie 06 si cod de diagnostic 651, poate fi \"in continuare\" la un certificat cu cod de indemnizatie 01 si cod de ... (vezi toată discuția)
Completare certificat concediu medical pydy03 pydy03 Buna ziua. In data de 2 martie mi s-a acordat de catre medicul de familie un concediu medical pt sarcina cu risc de avort. Acest concediu a fost prelungit de ... (vezi toată discuția)