avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costul apei in Bucuresti
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costul apei in Bucuresti

Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de proprietari ....presedinte are preturi proprii,,,

va multumesc...
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:17, 30 Ianuarie 2014
Pentru Apa Nova Bucuresti, conform facturilor emise in 2014:
"A.N.R.S.C. avizeaza cu adresa 120360/20.12.2013 ajustarea tarifara extraordinara:
-apa potabila = 4,59 lei/mc
-canalizare = 1,02 lei/mc
Tarifele mentionate se aplica începând cu data de 01.01.2014 si nu contin TVA"
Incepand cu ianuarie, tariful este de aproximativ 7.00 lei, la care se adauga taxa municipala, iar de acest tarif apa nova raspunde pentru consumul facturat la contorul din camin.
Sunt asociatii care au facturat consumul pentru decembrie si cu pretul vechi si cu cel nou, asa cum sunt asociatii care au facturat consumul doar cu pretul nou.
Deci in decembrie ati avut un tarif mai mic si in ianuarie un tarif mai mare.
Modul de repartizare al consumului din cadrul blocului nu-l intereseaza pe furnizor, pe el il intereseaza plata facturii.
In asociatie, functie de hotararea AG privind repartizarea costului/consumului de apa pentru cei care nu declara, se poate ajunge la acea valoare de 18 sau 9 lei.
Asa cum s-a spus, pretul 1 Gcal este acelasi, difera numarul de Gcal calculat pentru 1mc, care poate fi diferit de la un bloc la altul sau de la o scara la alta din acelasi bloc.
In cazul in care nu s-au dat citirile de catre toti locatarii, poate s-au folosit in loc de mc - unitatile si in aceasta situatie pretul unei unitatii este mai mare decat pretul oficial, iar raspunderea este doar a asociatiei nu a furnizorului.
In alta localitate pret apa este: AR - 4.01, Canal 3.76, Incalzire apa 7.27. Cei din Bucuresti sunteti norocsi.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
ceau, utilizator
In ce consta norocul?
Nu stiu daca-i noroc, dar ceva este si ma gandesc la pretul gigacaloriei. In BU, s-a si spus, este de 170 lei/Gcal, pe cand in provincie este muuult mai mare. De exemplu la IASI, de cativa ani buni (cred ca vreo 5), pretul este de 265 lei/Gcal (cu TVA). Este o mica-mare diferenta, atat la calculul incalzirii locuintei, cat si la formarea pretului pentru incalzirea apei menajere... Aceasta este politica de subventionare a costurilor cu incalzirea pe care o fac autoritatile locale!
Si asta nu-i nimic. l-am auzit pe dom' primar general ca intentioneaza ca intr-un viitor foarte apropiat sa subventioneze total incalzirea locuintelor in capitala (sper ca nu a facut-o in context electoral).
In rest, aceasta este situatia cu formarea pretului unui mc de apa calda menajera:
- cost 1 mc apa rece + canal;
- cost cam 0,04 Gcal/mc apa rece care trebuie incalzita;
- costul pierderilor la apa si agent termic in cazul neinchiderilor despre care tot vorbim pe forum.
In opinia mea, pretul pe 1 mc de apa incalzita nu ar trebuie sa difere cu niciun ban - in aceeasi localitate. Am si argumente in sprijinul acestei afirmatii - doar daca este cineva interesat in aceasta chestiune.
Daca revin la "plangerea" autorului acestui topic, banuiesc ca la dvs. in asociatie, proprietarii care consuma apa calda prin sistemul centralizat, nu declara corect consumul lunar si, asa cum s-a mai spus, pentru o comoditate pe care nu am sa o inteleg, repartizarea costurilor cu apa calda se face simplificat, adica factura apa rece + canal + factura RADET se imparte nu la cantitatea de apa facturata, ci la cantitatea de apa declarata ca fiind consumata (de obicei mai putina) si atunci rezulta un pret mai mare pe 1 mc de apa calda.
Noi folosim metoda cu "pierderi", atat la apa rece (pentru apa calda), cat si la agentul termic - dar daca faci o "socoteala" ajungi tot acolo cu cheltuiala cu apa calda.
In fine, si la noi au fost si mai sunt probleme cu intelegerea formarii pretului la apa calda. Se sustinea de catre unii proprietari ca ei platesc apa rece de doua ori, odata ca apa rece si odata ca apa calda... Chiar aici pe forum, am fost nevoit sa raspund si sa clarific o situatie ridicata de un cetatean din asociatia noastra, care pana la urma s-a declarat multumit de explicatiile date (mai ales ca omul era si inginer). Acum are CT si a "scapat" de calvarul pretului apei calde din sistemul centralizat.
Va mai dau o informatie si inchei: apa incalzita in PT (punctul termic), nefiind consumata permanent, se raceste pe traseul pana la bateria proprietarului si nu poate fi folosita - spre exemplu sa faci o baie, astfel incat, aceasta se da la canal pana vand "vine" apa calda la temperatura corespunzatoare. Deci in loc sa consumam 100 l apa pentru a face o baie, consumam cam 125 l . Apa calda necorespunzatoare am dat-o la canal, desi la un moment dat aceasta a fost incalzita corespunzator. Se pot face tot felul de calcule privind aceste deversari la canal, precum si cati bani am aruncat. Ei, toate aceste pierderi "incarca" pretul de cost a unui mc de apa calda si care afisat pe lista de plata, provoaca aceste discutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)
Apa rece pentru ...apa calda! peraspera peraspera Cum calculari dv ceea ce trensmite RADET catre Apa Nova si Apa Nova factureaza? \" 265 mc. apa rece pentru incalzire apa calda. Apoi, Radet scrie ca a consumat ... (vezi toată discuția)
Pretul exact al unui metru cub de apa calda/apa rece calcan calcan Buna ziua Am marea rugaminte daca este posibil sa-mi raspundeti la cateva intrebari,intr-un timp cat mai scurt,datorita faptului ca preturile si costurile ... (vezi toată discuția)