paumaria a scris:
Am flat din motivarea respingerii irevocabile a unui recurs, ca citez \" noul cod de pr. civ. la care recurenta se refera, nu este inca in vigoare ( oralitatea proceselor si rolul activ la judecatorului) , nu pot fi primite.\" Deci conform acestei instante nu aveam dreptul sa-mi sustin oral cauza
Oralitatea și rolul activ
nu pot fi primite având ca temei legal noul Cod de procedură civilă acesta nefiind încă în vigoare. La asta se referea instanța în motivarea ei. Normal că și în actualul Cod de procedură civilă sunt valabile și aplicabile aceste principii. Vi s-a părut că nu sunteți lăsată să spuneți ce aveți de spus în fața instanței?
paumaria a scris:
Mi-a fost respins irevocabil recursul pentr contestarea unui proces verbal de contraventie. In motivare completul a gasit in favoarea intimatei un articol de lege art.6, nementionat nici in PV nici in intampinarea facuta de intimata. In articolul 4 din aceasi lege,exista un aliniat pe care daca il stiam, nu mai exista nici un proces.
Art. 6 din care lege? Dacă este vorba de o prevedere imperativă cu privire la o normă de interes public, instanța poate este obligată să o invoce din oficiu.
Dar dacă norma legală protejează un interes privat, aceasta trebuie să fie invocată de parte, instanța neavând voie să o aplice din oficiu.
Cam aici ar fi problema cu „rolul activ” de care vorbiți. Unele prevederi legale se invocă din oficiu de către instanță - aceasta fiind obligată la aplicarea lor - iar altele trebuie să fie invocate de către parte, instanța neputând să le aplice din oficiu.
Toate astea vi le vor explica avocatul.
paumaria a scris:
Deasemenea ,desi am invocat in recurs ca mi-a fast incalcat dreptul la continuitate, completul a scris ca "judecatorul care a participat la sedinte a fost cel care a dat si solutia". acest lucru nu este adevarat si in dosar apare : in primele 2 sedinte un judecator in ultima, si hotarare ,alt judecator. Pot sa folosesc aceste fapte pentru o cere de revizuire.
Judecătorii se pot schimba până la intrarea în dezbaterile pe fondul cauzei.
În cazul D-voastră, se poate ca în ultima ședință să se fi dat cuvândtul părților pe fondul cauzei, iar același judecător a și deliberat și pronunțat hotărârea.