avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... lipsa intampinare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

lipsa intampinare

buna ziua!
deranjez si eu cu o intrebare:
-lipsa depunerii intampinarii intr-un proces civil, rectificare de carte funciara, la ce poate duce ?
ce cod de procedura se aplica, in acest caz,
respectiva persoana care nu depune intampinare, nu primeste anumite dreturi ?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sarkan , utilizator 18:38, 4 Martie 2013
Sunt cauze in care Intampinarea este obligatorie (caile extraordinare de atac). In fata instantei de fond nu este obligatorie intampinarea ci, puteti pana la prima zi de infatisare sa ridicati exceptiile si contraprobele de care dispuneti, pentru a va apara in fata reclamantului.
Potrivit art.118 alin.1 C.proc.civ., întâmpinarea este obligatorie, afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel .
Prin acest text, legiuitorul a instituit regula obligativităţii întâmpinării la judecata în primă instanţă, admiţând totodată şi excepţii.

În prezent, legea nu mai prevede în mod expres sancţiunea decăderii pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţiile relative, dacă acesta nu a depus întâmpinarea în termenul stabilit prin art.114 ind.1 alin.2 C.proc.civ., întrucât alin.2 al art.118 C.proc.civ. a fost abrogat prin Legea nr.219/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.138/2000.
În această situaţie, având în vedere că textul art.1141 alin.2 C.proc.civ. reglementează în condiţii imperative termenul în care pârâtul trebuie să depună întâmpinare, sancţiunea nerespectării lui este tot decăderea, o decădere virtuală care va opera în condiţiile art.103 C.proc.civ. . Prin urmare, pârâtul care nu a depus întâmpinare sau care nu a depus întâmpinarea în termenul prevăzut de lege va fi decăzut din :
- dreptul de a mai propune probe, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art.138 C.proc.civ. ;
- dreptul de a invoca excepţiile relative (art.136 C.proc.civ.).
Buna ziua,

nedepunerea intampinarii atrage decaderea partii din dreptul de a mai solicita probe si de a mai invoca exceptii care nu sunt de ordine publica cf. art. 138 si art 136 din Codul de procedura civila.

Avocat Costi Boncu
Cu tot respectul pentru D-l consilier. Teoretic asa este dar in practica nimic nu se respecta..!! Am intalnit situatii cand paratul nu a depus intampinare dar inschimb prin aparator avenit cu o groaza de probe,,,infine asta este. Teoria ca teoria dar practica omoara peste tot..
Buna ziua,

exista situatii cand, in anumite cazuri speciale, legea permite sa faci probe, chiar daca nu le-ai solicitat in conditiile "standard". Procedura civila este o chestiune destul de complicata astfel incat, de multe ori, poate parea ciudat ce se intampla, dar va asigur ca are logica si in majoritatea cazurilor se respecta legea in desfasurarea dosarelor.

Zi buna,
Avocat Costi Boncu

Alte discuții în legătură

Intimpinarea este obligatorie in litigiile de munca ? stefan1974 stefan1974 La primul termen paratul nu s-a prezentat si nu a fost asistat , nu a depus acte , iar instanta a solicitat probe , nu s-a zis nimic de lipsa intimpinarii ... (vezi toată discuția)
Practica - decadere intampinare dumitru2000 dumitru2000 - de curand s-a respins depunerea unei intampinari in sedinta, pe motiv ca ar fi trebuit depusa cu minim 5 zile inainmte de termen. s-a motivat pe art 114 ... (vezi toată discuția)
Care pot fi consecintele nedepunerii intampinarii? SashaRo SashaRo In iunie 2007 am cumparat un apartament. in momentul cumpararii pe extrasul de carte funciara scria ca este grevat de sarcini. Aproape 2 ani mai tarziu, am ... (vezi toată discuția)