avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alte variante pt ccmunn
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alte variante pt ccmunn

Buna seara.
Avand in vedere ca s-a desfiintat ccmunn nu stiu ce as mai putea invoca.de ex in ccmunn era art3.3) "În cazul în care, din diferite motive, parţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse."
Aici nu este vorba de salar ci de diurna externa.La ce valoare si ce lege sa fac trimitere? nu gasesc nimic nici in codul muncii ,nici in legea dialogului social...#-o
M-ar ajuta mult un raspuns.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:48, 29 Ianuarie 2013
Din cate stiu eu diurna externa maxim deductibila din punct de vedere fiscal e reglementata de HG 518/1995, cu un sac de completari ulterioare. Ultima a fost OUG 19/16.05.2012
art 45 din ccmunn facea trimitere la hg 518/95 dar cum nu mai e valabil ce lege face trimitere la aceasta hotarare?ca aceasta priveste personalul din institutiile publice.
Diurna externa este reglementatat de HG nr.518/1995 , iar diurna maxima deductibila este prevazuta in Codul Fiscal.
hg 518/1995 priveste sectorul public,nu privat
ccmunn 2007-2010 prin art 45 facea trimitere la diurna din sectorul privat astfel "diurnă de deplasare, al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice. (hg518/95)
acum nu mai este ccmunn iar in litigiu de munca in fata instantei nu imi admite actiunea doar in baza 518/95.trebuie sa fie ceva care sa faca trimitere la acea hotarare.pt ca ei resping actiunile pe motiv ca nu se refera la sectorul privat.nush cum sa ma mai fac inteleasa
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
daisys, utilizator
De unde stiti ca nu va admite actiunea ? .. sunt atatea situatii practica in care instanta a admis actiunile de acest gen.

Art. 44 alin. (2) din Codul muncii prevede ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In domeniul privat diurna se stabileste prin negociere individuala sau colectiva. si poate fi pevazuta in c.c.m. , in .ci.m. sau in re.intern al angajatorului.

Suma acordata salariatilor sub forma diurnei este deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, asa cum prevede art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

De asemenea, se poate aplica un principiu de drept - principiu analogiei - metodă de interpretare a normelor juridice ce constă în soluţionarea unei situaţii pentru care nu există o dispoziţie legală, care să o reglementeze în mod direct, prin aplicarea normei ce reglementează situaţia cea mai asemănătoare (analogia juris).

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Controverse legate de valabilitatea ccmn pe anii 2007 - 2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Legat de acest subiect exista se pune problema daca CCMN 2007/2010 este sau nu in vigoare. Haideti sa vedem daca d.p.d.v. juridic sustinerea Ministerului ... (vezi toată discuția)
Se mai acorda salariul mediu pe unitate la nasterea unui copil??? corina.trandafir corina.trandafir Buna ziua! in CCM la niv national 2007-2010 - Art. 51.se specifica: - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor ... (vezi toată discuția)