avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratii si contributii
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratii si contributii

Buna ziua,
Sunt PFA si anul trecut, pe tot anul, am avut venituri de 856 ron din activitatea PFA. In paralel, din luna august, am inchiriat un apartament, cu contract inregistrat, tot. Ce declaratii si ce contributii am de dat?
Declaratia pe venitul realizat in 2012 o dau ca PFA, sau ca simpla persoana fizica? Adica trec in ea si venitul din PFA si cel din inchiriere?
Contributiile la pensie si sanatate le datorez pentru venitul realizat ca PFA, sau si pentru cel din chirie?
Va rog sa ma ajutati, ca deja nu mai inteleg nimic, nici ce contributie si pentru ce venit trebuie sa platesc, nici ce declaratii noi am de depus si pana cand.
Mentionez ca din luna august din chirie a rezultat un venit de 1300 ron pe luna. Cumulat cu PFA e un 7356 ron pe tot anul.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
Roxie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxie , utilizator 23:01, 15 Ianuarie 2014
Buna seara,

Veniturile dvs. ca persoana fizica, indiferent ca sunt realizate prin intermediul PF, fie din contracte de inchiriere, se cumuleaza in declaratia 200 intocmita pentru anul 2012. Declaratia trebuie depusa pana in data de 25 mai 2013.

Contributia la pensie se datoreaza la venitul baza de calcul lunar declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorati numai pentru veniturile realizate prin intermediul PFA, potrivit art.296^27, alineatul 2 din Codul fiscal.

Pentru anul 2013 veti depune:
1. declaratia 220, privind venitul estimat cu termen 31.01.2013
2. declaratia 600 privind venitul asigurat in sistemul de pensii cu termen 31.01.2013,
3. declaratia 392B privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate în anul 2012 cu termen 25.02.2013.

Numai bine,

Va multumesc mult pentru raspuns, incep sa se clarifice nelamuririle.
Ar mai fi cateva intrebari:
1. deci, eu pentru calcularea contributiei la pensie pot trece suma minima - 35% din castigul salarial mediu bru]? Sau sunt obligata sa trec suma reala?
2. La veniturile PFA, indiferent cat de mici au fost anul trecut, e obligatorie plata la sanatate?
3. In declaratia privind venitul estimat, trec veniturile din activitatea PFA, sau si cele din chirie?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
Roxie, utilizator
Deci, acum imi este clar ca pentru declaratia 600 nu trebuie sa trec venitul net avut in realitate, ci este suficient sa trec acea suma minima de 741 ron sau cat mai este ea anul acesta.
Intrebare 3 ramane: in declaratia 220 cu estimarea venitului pe 2013, includ la fel ca la declaratia 200 si venitul estimat din chirie si cel din activitatea PFA?
Si intrebarea 2: contributia la sanatate pentru veniturile din PFA o datorez indiferent cat de mici sunt veniturile, sau exista un prag sub care nu se platesc?
Si maine e 31 ianuarie si trebuie sa depun minunile de declaratii... :(
Va multumesc.
Roxie, avand in vedere ca ai realizat doar un venit net/brut? de 856 RON nu esti obligata sa te asiguri/platesti contributia la pensii.
Daca doresti sa te asiguri totusi, pentru 2013 nu se mai vorbeste de minim 741 RON(valabil 2012) ci de minim 35% din 2223 RON, deci de 778 RON rezultand o contributie de 244 ron/luna.

Contributia la sanatate o platesti pe veniturile PFA indiferent cat de mici sunt veniturile, daca venitul lunar pe PFA este mai mic decat venitul salarial minim brut pe tara si nu esti angajata, o sa platesti contributia calculata la venitul minim brut / luna, chiar daca tu ai realizat doar 800 ron pe tot anul.
Va multumesc mult pentru precizari.
Venitul net ca PFA a fost de 856, dar din august pana in decembrie am avut si un venit de 1300 ron pe luna din chirie, ca persoana fizica, nu pfa.
Am sunat la ANAF asistenta contribuabil, si deja nu mai inteleg nimic. Am intrebat-o repetat, si insistent pe doamna de la telefon daca in declaratiile 200 si 220 trec si venitul din chirie, si mi-a spus ca nu, deoarece venitul este in ron (!?) si nu in valuta, si mi-a dat ca referinta orindul 24/2013. Si mi-a spus si ca in instructiunile de completare ale declaratiei gasesc asta.
Am citit acel ordin, am citit si instructiunile, dar nu imi reiese de acolo ca eu nu trebuie sa declar si venitul din chirii. Va rog mult sa ma ajutati.
EDIT:
Dupa 5 minute, am sunat la acelasi numar de telefon, mi-a raspuns alta persoana care lucreaza la asistenta contribuabili, si mi-a raspuns sa trec si venitul din chirii. #-o
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Roxie, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata contributie pensii pfa geanina100 geanina100 Buna ziua, Am un PFA din mai 2013, pe care am venituri 0. Am primit o somatie de plata cu o suma consistenta din care cea mai mare parte reprezinta ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa traducator ili_uca ili_uca Buna ziua, Am situatia urmatoare: PFA de traducator autorizat - suspendat pentru cresterea copilului si am facut cerere de re-activare incepand cu ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)