avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratii si contributii
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratii si contributii

Buna ziua,
Sunt PFA si anul trecut, pe tot anul, am avut venituri de 856 ron din activitatea PFA. In paralel, din luna august, am inchiriat un apartament, cu contract inregistrat, tot. Ce declaratii si ce contributii am de dat?
Declaratia pe venitul realizat in 2012 o dau ca PFA, sau ca simpla persoana fizica? Adica trec in ea si venitul din PFA si cel din inchiriere?
Contributiile la pensie si sanatate le datorez pentru venitul realizat ca PFA, sau si pentru cel din chirie?
Va rog sa ma ajutati, ca deja nu mai inteleg nimic, nici ce contributie si pentru ce venit trebuie sa platesc, nici ce declaratii noi am de depus si pana cand.
Mentionez ca din luna august din chirie a rezultat un venit de 1300 ron pe luna. Cumulat cu PFA e un 7356 ron pe tot anul.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
Roxie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxie , utilizator 23:01, 15 Ianuarie 2014
Nu depune 600 fiindca ai cu tot cu chirie sub 8880 lei si daca depui cu venit 744/luna va trebui obligatoriu sa platesti 232 lei/ luna si se va majora cum a zis si popu la 244 poate din vara chiar mai mult.La 200 fa-ti o ciorna si du-te la finante ca formularele se preiau de inspector si o faci pe loc dupa cum spune acesta.Cu chiria esti inregistrata la ei deci nu te speria. Dar du-te in martie sau aprilie cand nu e asa de multa lume.Sa nu uiti de 392 B pana la 28.02.2013.E pentru statistica, n-o citeste nimeni dar te amendeaza daca n-o depui.
220 nu mai e necesar, iti calcleaza impozitul anticipat pentru anul asta dupa 200. Unora nici nu l-au primit la registratura.De obicei se depune la deschiderea sau lichidarea PFA.
Multumesc mult de tot. 220 si eu am considerat ca nu mai e necesara, pentru ca voi depune 200. 600 am trimis-o chiar daca anul trecut adunat n-am avut 8880 ron, pentru ca anul asta vor fi in total din chirie si pfa peste suma minima de 744 ron pe luna, si chiar vreau la pensie sa contribui.
Multumesc inca o data.
Deci, revin tot eu cu aceeasi problema... am citit pe un site despre declaratia 220 acest lucru:
"PFA care realizeaza venituri din activitati independente din diverse surse trebuie sa depuna o declaratie estimativa pentru fiecare venit dobandit."
(sursa: [ link extern ] )
Situatia mea este la fel ca anul trecut, am venituri din activitatea PFA si venituri din chirie. Ce vrea sa spuna ce am citat eu mai sus: ca trebuie o declaratie estimativa pentru venitul din actrivitatea PFA si alta pentru venitul din chirie?
Pana la urma, din cate am inteles, in declaratia 200 trec atat venitul din PFA cat si venitul din chirii din anul 2013. OK, pana aici e clar.
Raman cu aceeasi nelamurire de anul trecut: In declaratia 220 ce trec pana la urma? Doar venitul din PFA? Sau si cel din chirii? (pe forumular vad casute de declarat si una, si cealalta, dar nu vad sa existe casute diferite pentru a trece separat si veniturile din fiecare sursa, deci ce fac, le insumez?...)
In declaratia 600 nu trebuie sa trec decat suma minima care am inteles ca s-a marit.
Si mai am 392B pentru TVA.

Au mai aparut si alte minuni de declaratii obligatorii si urgente?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
Roxie, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie pensii pfa geanina100 geanina100 Buna ziua, Am un PFA din mai 2013, pe care am venituri 0. Am primit o somatie de plata cu o suma consistenta din care cea mai mare parte reprezinta ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa traducator ili_uca ili_uca Buna ziua, Am situatia urmatoare: PFA de traducator autorizat - suspendat pentru cresterea copilului si am facut cerere de re-activare incepand cu ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)