avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solicitare lamurire termen procedura. Plangere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Solicitare lamurire termen procedura. Plangere impotriva rezolutiei procurorului.

Buna ziua!
Doresc sa ma consult cu dumneavoastra in urmatoarea problema.
O persoana este anchetata penal.
Procurorul ii comunica rezolutia sa pe data de 05.12.2012 (data postei la care a fost primita).
Termen plangere 20 zile
Nemultumita de solutia propusa persoana face plangere pe 19.01.2012 conf. art. 278 C.P.P. Data de pe confirmarea de primire de la procuratura este 27.12.2012
Termenul de raspuns 20 zile.
In data de 21.01.2013 se primeste solutie de mentinere a rezolutiei de la prim procuror (termenul de raspuns era de 20 zile respectiv 15.01.2013 (daca am calculat bine)).
Persoana vrea sa mearga in instanta sa atace aceasta rezolutie.
Care este termenul in care poate fi atacata la instanta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:51, 1 Decembrie 2015
Daca ati primit comunicarea de la prim-procuror sunteti in termen.Aveti termenul de 20 de zile care curge de la comunicare.
Daca nu va raspundea nu mai erati in termen.
Aceasta este parerea mea.
Aveti insa dreptate ca sunt destul de aiurite aceste situatii...
Da ,este posibil sa fiti in termen m-am uitat putin pe jurisprudenta si am gasit o decizie a ICCJ care retine ca termenul de 20 de zile in care procurorul ierarhic superior solutioneaza o plangere in conditiile art.278 alin.(3)c.p.p.incepe sa curga in momentul primirii petitiei,nu de la data postei,astfel va raspuns in timp legal in cazul dvs,si termenul de 20 de zile curge de la data comunicarii.

" Potrivit art. 2781 alin. (1) C. proc. pen., termenul de introducere a plângerii împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată este de 20 de zile şi curge de la data comunicării actului prin care conducătorul parchetului ori procurorul ierarhic superior a respins plângerea formulată conform art. 275-278 împotriva rezoluţiei sau ordonanţei de netrimitere în judecată.

În cazul în care conducătorul parchetului sau procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul de 20 de zile prevăzut pentru introducerea plângerii împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată curge, conform art. 2781 alin. (2) C. proc. pen., de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile, în care conducătorul parchetului ori procurorul ierarhic superior trebuia să rezolve plângerea conform art. 277 C. proc. pen. Acest din urmă termen de 20 de zile, în care conducătorul parchetului sau procurorul ierarhic superior trebuie să rezolve plângerea conform art. 277 C. proc. pen., se calculează întotdeauna de la data primirii plângerii de către organul judiciar competent să o soluţioneze.

I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 2075 din 9 iunie 2008"

[ link extern ]
Concluzia ar fi aceea ca ori sesizati instanta in caz ca nu ati primit raspuns in termen de 20 de zile ori asteptati comunicarea raspunsului plangerii la prim-procuror.

Este cam aiurea pentru ca se poate sa nu raspunda niciodata...sau sa raspunda...
Multumesc la toata lumea pentru raspunsuri. Treaba devine clara acum.
Au primit plangerea pe 27.12.2012 ceea ce inseamna ca s-a comunicat.
El a inregistrat-o pe 03.01.2013.
Am termen 20 de zile de la data de 27.12.2012. Deci pana pe 16.01.2013. Eu pot sa atac aceasta hotarare pana pe 05.02.2013 (dat fiind faptul ca mi-a raspuns pe 21.01.2013 ceea ce este in afara termenului de 20 de zile de la data primirii).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
giv, utilizator
Da, aceasta ar fi logica intrucat ati primit raspuns.

Parerea mea este ca s-a incercat sa se elimine pe cat posibil plangerea la instantele de judecata.

In acest sens sta drept argument si modificarea legii in sensul ca a fost suprimat recursul impotriva hotararilor pronuntate de prima instanta in astfel de cazuri.
Instantele era supraglomerate si s-au cautat tot felul de variante pentru a se elimina aglomerarea instantelor.

Si aceasta inovatie juridica cu lipsa raspunsului in 20 de zile urmeaza acelasi curs...

Din moment ce ati primit raspuns inseamna ca va aflati in termen sa contestati desi nu este tocmai logic ca dupa ce ati iesit din termen sa va aflati totusi in termen...

Pe de alta parte, nu pot sa consider ca nu aveti dreptul de a va plange la instanta din moment ce ati primit totusi un raspuns pentru ca legea prevede ca aveti dreptul de a va plange in termen de 20 de zile de la comunicare...
A se considera altfel ar insemna sa se incalce insasi litera legii.

Faca abstractie de o jurisprudenta care considera ca daca nu primiti raspuns termenul incepe sa curga de la un anumit moment intrucat legea nu prevede nimic in acest sens.

Alte discuții în legătură

Procurorul ierarhic are termen? danaa1 danaa1 Buna seara, Apelez din nou la voi stimati forumisti,pentru a ma ajuta cu explicatia legilor. Situatia este in felul urmator: 1) Depun o plangere la ... (vezi toată discuția)
Drept penal - respingere plangere impotriva rezolutiei prim-procurorului formulata in termen Lucian27 Lucian27 Am formulat plangere impotriva rezolutiei prim- procurolului la Judecatorie si mi-a respins-o ca tardiv formulata, desi pot dovedi cu stampila de plicul ... (vezi toată discuția)
Am primit rezolutia de la procuror prin posta cattie cattie Si vreau sa stiu de cand curge termenul pt contestatie,de la data postei sau data inregistrarii rezolutiei la Parchet,pt ca este inregistrata in 2009 in ... (vezi toată discuția)