avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solicitare lamurire termen procedura. Plangere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Solicitare lamurire termen procedura. Plangere impotriva rezolutiei procurorului.

Buna ziua!
Doresc sa ma consult cu dumneavoastra in urmatoarea problema.
O persoana este anchetata penal.
Procurorul ii comunica rezolutia sa pe data de 05.12.2012 (data postei la care a fost primita).
Termen plangere 20 zile
Nemultumita de solutia propusa persoana face plangere pe 19.01.2012 conf. art. 278 C.P.P. Data de pe confirmarea de primire de la procuratura este 27.12.2012
Termenul de raspuns 20 zile.
In data de 21.01.2013 se primeste solutie de mentinere a rezolutiei de la prim procuror (termenul de raspuns era de 20 zile respectiv 15.01.2013 (daca am calculat bine)).
Persoana vrea sa mearga in instanta sa atace aceasta rezolutie.
Care este termenul in care poate fi atacata la instanta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:51, 1 Decembrie 2015
Completarea mea a fost in sensul ca termenul de 20 de zile in care prim procurorul trebuie sa raspunda incepe sa curga de cand a primit petitia nu data postei,iar in cazul in care prim procurorul nu va raspunde in 20 de zile si raspunsul vine ulterior termenul de a va adresa instantei nu curge de la data comunicarii raspunsului prim procurorului facuta in afara termenului ci de la expirarea celor 20 de zile in care trebuia sa va raspunda.

Avem si Decizia ICCJ nr.15/2009 in acest sens care o sa va lamureasca.
Interpretand dispozitiile art. 278 alin. 3 si art. 2781 alin. 2 din Codul de procedura penala sub aspectul naturii juridice a termenelor, stabilesc ca acestea sunt termene de decadere.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Intr-adevar legea nu lamureste 100% problema acestor termene lasand loc la tot felul de interpretari insa o sa ne sprijinim pe doctrina. Este important sa lamurim aceste situatii deoarece par banale si in hatisul legislativ multi se pierd.
Va multumesc stimati colegi pentru raspunsurile profesioniste pe care le-ati dat!
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
giv, utilizator
Legea prevede ca se ataca in termen de 20 de zile de la comunicare.
Asadar, conform legii sunteti in termenul prevazut de lege.
Am procedat, in temeiul art 278.1 din C.P.P., la depunerea la judecatorie a unei plangeri impotriva masurii de respingere de catre Prim procuror a plangerii formulate conform art. 278 din C.P.P. ca persoana vatamata in interesele legitime. Rezolutia de neincepere a urmaririi penale este data in cazul unei terte persoane iar eu facut plangere la data cand am luat cunostinta de ea. Rezolutia este data conform postarilor de mai sus. In cazul meu judecatorul a indreptat-o catre parchet considerand-o formulata in temeiul art. 278 C.P.P. unde cred ca ma scoate din termen prin faptul ca nu am depus in termenul de 20 zile de la emitere.
Dosarul este la Parchetul de pe langa curtea de apel pentru a se analiza cateva neregularitati semnalate de noi.
Ciudat este ca in cazul meu s-a dispus trimiterea catre parchet a cererii iar in cazul altei persoane in aceeasi situatie ca si mie s-a retinut cauza spre judecare precizandu-se ca este lipsa dosar de urmarire si se da un nou termen in cazul lui desi aceeasi situatie era si la mine.
Si mai ciudat este ca aspectele pe care le-am semnalat au disparut din dosar la parchetul de pe langa Curtea de apel practic fiind alte inscrisuri, modificate, la dosar fata de cele pe care le-am semnat si am luat la cunostinta.
Spre exemplu un formular prin care se trecea ca avem avocat din oficiu a disparut si acum este alt formular care nu specifica acest lucru noi reclamand ca nu ni s-a permis sa aducem un avocat procurorul si politistul spunandu-ne ca "nu este nevoie". Acum acel document a disparut pur si simplu de la dosar fiind inlocuit de un altul care nu are asa ceva.
Mai mult, a disparut de la dosar si un mandat de aducere noi reclamand ca am avut un martor citat cu mandat de aducere care nu a fost audiat iar acum nu mai figureaza pe nicaieri acel mandat de aducere desi l-a vazut cu ochii lui si a semnat pentru el.
Nu stiu ce sa mai cred.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
giv, utilizator
Se poate inchide. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurorul ierarhic are termen? danaa1 danaa1 Buna seara, Apelez din nou la voi stimati forumisti,pentru a ma ajuta cu explicatia legilor. Situatia este in felul urmator: 1) Depun o plangere la ... (vezi toată discuția)
Drept penal - respingere plangere impotriva rezolutiei prim-procurorului formulata in termen Lucian27 Lucian27 Am formulat plangere impotriva rezolutiei prim- procurolului la Judecatorie si mi-a respins-o ca tardiv formulata, desi pot dovedi cu stampila de plicul ... (vezi toată discuția)
Am primit rezolutia de la procuror prin posta cattie cattie Si vreau sa stiu de cand curge termenul pt contestatie,de la data postei sau data inregistrarii rezolutiei la Parchet,pt ca este inregistrata in 2009 in ... (vezi toată discuția)