avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cum se poate jongla la un PFA cu contributiile ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cum se poate jongla la un PFA cu contributiile obligatorii?

Am un PFA prin care imi intra lunar in cont 1700 ron. Credeti ca este mai avantajos sa imi platesc contributiile pentru sanatate, somaj, pensii etc din aceasta suma, sau ar fi mai indicat sa figurez ca angajata la o firma oarecare unde sa mi se traga aceste contributii,( eu fiind nevoita sa achit ceea ce plateste firma respectiva pentru mine)?
Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 19:23, 8 Februarie 2013
E foarte interesant ca, la CAS (pensii), in timp ce codul fiscal prevede plata unei sume minime de 232 lei / luna la pensii, pentru un venit normat la 35% din salariul mediu pe economie, se poate realiza acelasi stagiu de cotizare la pensii (ca durata) cu un contract de munca de o ora pe luna - Casa de Pensii nu va calcula o ora pe luna ci luna intreaga la stagiul de cotizare.

E desigur o aberatie... Pai in conditiile astea toata lumea vrea sa figureze cu contract de munca de o ora pe luna, sa-si faca stagiu de cotizare la pensii.
kres a scris:

E foarte interesant ca, la CAS (pensii), in timp ce codul fiscal prevede plata unei sume minime de 232 lei / luna la pensii, pentru un venit normat la 35% din salariul mediu pe economie, se poate realiza acelasi stagiu de cotizare la pensii (ca durata) cu un contract de munca de o ora pe luna - Casa de Pensii nu va calcula o ora pe luna ci luna intreaga la stagiul de cotizare.

E desigur o aberatie... Pai in conditiile astea toata lumea vrea sa figureze cu contract de munca de o ora pe luna, sa-si faca stagiu de cotizare la pensii.

Nu e chiar așa...
Contribuțiile la pensii se plătesc aplicându-se procentul respectiv la venitul salarial realizat. Deci indiferent că ai contract de muncă pentru o oră sau pentru 8 ore, se va plăti acea contribuție raportată la suma realizată pe statul de plată.

Stagiul de cotizare la pensii (ca durată) e una, iar punctele de pensie acumulate în acea durată e alta. Cine vrea să aibă durata completă de cotizare probabil că vrea să aibă un număr cât mai mare de puncte de pensie acumulate în acea perioadă.
Strict la durata ma refeream... Nu mi se pare corect ca cel care plateste normat - minim 232 lei pe luna, sa beneficieze de aceeasi durata de cotizare in ani, ca si cel care realizeaza pe statul de salarii venituri pentru o ora pe zi sau o ora pe luna, fara sa existe o diferentiere.

Sumele sunt alta poveste, intr-adevar cat platesti la pensii atat acumulezi la punctaj. Ca s-ar putea ca, la pensie, sumele acumulate ca punctaj sa nu mai valoreze nici cat o ceapa degerata, e partea a doua.
Da, cam asta e ideea: sa nu platesc exagerat de mult la fondul de pensii ( vezi cei 30% pt un PFA), dar nici sa nu ma trezesc la varsta pensionarii k nu am din ce trai, pt k nu am acumulat suficiente puncte . Deci varianta cu angajarea cu o ora pe zi este si nu este avantajoasa. Va trebui sa gasesc exact formula care sa impace toate cerintele:
1. sa reusesc sa acopar toate contributiile datorate pt PFA si pe cele datorate firmei la care voi figura ca angajata (de unde nu voi primi nici o remuneratie) exclusiv din veniturile PFA;
2. sa contribui suficient la fondul de pensii pentru un viitor rezonabil (fara sa iau in calcul depozitele pe care le pot/sau nu le pot face pana la varsta pensionarii)....dificil
Problema este la cuantumul sumei acumulate pt pensie.
Degeaba ai stagiul de cotizare complet dacă ai acumulat sub jumătate dintr-un punct de pensie.

E corect să ai stagiul complet dacă vei cotiza același număr de ani. Dar nu vei avea aceeași pensie deoarece ai cotizat mai puțin.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatii pfa MariaComan14 MariaComan14 buna ziua, In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa 2012 apetra apetra ce contributii trebuiesc platite la bugetul de stat si care este baza legala? ce contributii plateste daca mai exista si un angajat? (vezi toată discuția)
Pfa contributii cas, cass slade_green2000 slade_green2000 Detin un PFA care se ocupa de comertul cu amanuntul pe internet. Sa zicem ca am incasari pe anul 2012 de 6000 lei, cheltuieli de 4000 rezultand un profit de ... (vezi toată discuția)