Am un PFA prin care imi intra lunar in cont 1700 ron. Credeti ca este mai avantajos sa imi platesc contributiile pentru sanatate, somaj, pensii etc din aceasta suma, sau ar fi mai indicat sa figurez ca angajata la o firma oarecare unde sa mi se traga aceste contributii,( eu fiind nevoita sa achit ceea ce plateste firma respectiva pentru mine)?
Stagiul de cotizare înseamnă o perioadă de timp (minimă stabilită de lege), iar în ceea ce privește acumularea de „puncte” de pensie, un punct de pensie se obține la cotizația aferentă unui salr mediu pe economie.
Deci poți cotza o sumă mare un număr mai mic de ani sau o sumă mică un număr mare de ani, ajungând la aceeași pensie. De pensia respectivă vei beneficia la împlinirea vârstei de pensionare.
Formula e mai complicată, dar în mare cam așa stau lucrurile.
Calculand cumulat toate contributiile datorate dintr-un salariu fictiv de 1000 lei, atat de catre salariat cat si de catre angajator, rezulta o suma de 523 lei (243 salariatul+280 angajatorul) daca am calculat eu corect, apoi din veniturile PFA de 1700 lei/luna se mai scad 21,5% care sunt obligatorii (365,5 lei impozit+ CASS) =>1700-523-365.5= 811.5 lei /luna.
Prin urmare, revin la intrebarea initiala: e mai avantajos tinand cont de toate aspectele sa platesc toate contributiile datorate catre stat din veniturile PFA, sau e mai bine sa am si o angajare fictiva pentru care insa, va trebui sa platesc tot din veniturile PFA?
Nu-i "avantajoasa" niciuna din variante, daca te raportezi strict la suma platita lunar statului - care doresti sa fie cat mai mica posibil, astfel incat sa reusesti sa intelegi ceva din banii aia castigati cu greu ca firma mica (SRL) sau PFA.
In acelasi timp, e mai "avantajos" ca PFA ca platesti CAS la suma la care te asiguri (adica acel CAS este valorificat integral in favoarea ta, la pensie) pe cand la firma CAS-ul platit de angajator e un impozit pur - nu se valorifica in favoarea angajatului, doar se plateste la Fondul de Pensii. Din punct de vedere al CAS e foarte important sa cotizezi cat mai mult si pe numele tau, sa scoti punctaj.
Din punct de vedere al CASS, sunt bani aruncati pe apa sambetei, Daca ai ghinionul de te imbolnavesti oricum platesti tot, la spital, poate mai putin serviciul hotelier in conditii mizere. Din punctul meu de vedere ar fi de preferat ca banii pe care ii versi la Sanatate, lunar sa-i pui singur intr-un cont cu capitalizare si sa nu te atingi de ei decat cand e nevoie. Nu zic ca o sa-ti acoperi toate nevoile medicale din suma stransa acolo, dar e mai cinstit asa.
In privinta celorlalte contributii care se platesc la statul de salarii pe langa CAS si CASS - cred ca iti dai seama si singura ca sunt bani aruncati pe apa sambetei.
In concluzie, daca te raportezi strict la cash-flow-ul curent, niciuna din variantele de a face vreo afacere legal in RO nu e avantajoasa, pentru ca platesti de te cocosezi, pentru blana ursului din padure in cazul CAS, si pentru un nimic absolut in cazul CASS. Daca totusi ai incredere ca statul roman iti va mai putea plati o pensie cu 10-15 ani inainte de Marele Finish, straduieste-te sa acumulezi la pensie cat mai mult, fara sa ai insa garantia ca peste 10 ani dupa ce ai cotizat de te-ai cocosat nu apare un destept de tip Boc sa faca vreo corectie.
Scuza-ma de tutuiala, nu-i o lipsa de respect... am vorbit generic, fara sa incarc textul cu politetzuri.
Tutuiala e ok :) In mod normal nu m-as complica sa imi mentin angajarea la o firma oarecare, ci as plati toate cotizatiile din venitul declarat al PFA. Ceea ce m-a pus insa pe calcule, este ipoteza (sau certitudinea?) ca un PFA cotizeaza la CAS 30 sau 31%. Varianta asta clar nu mi-ar conveni, pentru k as ramane cu mai putin de jumatate din acel venit. Desigur k fiind prevazatoare am acumulat in diverse conturi sume mai mici sau mai mari de bani, inclusiv o pensie privata facultativa. Cu toate acestea, nu sunt dispusa sa donez statului sume de bani de care, poate, nu ma voi folosi niciodata. Cred k am ceva sange scotian in vene :D
Obligatii pfa
MariaComan14
buna ziua,
In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)