avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie fara autorizatie

Detin un teren concesionat de la primarie in 2004, cumparat ulterior in 2006. Pe acest teren mi s-au emis 2 certificate de urbanism pentru constructie: unul in 2004, si unul in 2006. Anul trecut am reusit sa obtin toate actele necesare: proiect, avize, dar cand am ajuns la Prefectura pentru Acordul Unic mi s-a spus ca nu pot construi pe acel teren ca are numai 11 m front la strada.
Datorita faptului ca a durat foarte mult obtinerea CF-ului, scoaterea din circuitul agricol, etc. si luasem imprumut de la banca in 2006, in 2008 m-am hotarat sa incep constructia fara autorizatie. Casa e acum ridicata, dar nu am autorizatie si nici nu pot sa o obtin. Varianta de a cumpara teren in plus nu e posibila pentru ca si parcelele alaturate au fost dimensionate la fel de primarie cu 11 m front la strada.

Ce pot sa fac acum? Ce solutie exista la problema mea? Cum voi putea intra in legalitate si intabula casa?
Cel mai recent răspuns: Ramona 2009 , utilizator 22:02, 9 Noiembrie 2009
Puteti cere intabularea după 2 ani dela terminarea constructiei prin instanta de judecată.
Imi puteti da si temeiul legal?
E valabil chiar daca nu am front de 12 m la strada cum cere Legea?
Nu există temei legal. Dimpotrivă, legea interzice expres întabularea în aceste situaţii.

Legea nr.50/1991:

Art. 37. - (1) Persoanele fizice şi juridice care realizează lucrări de construcţii în condiţiile prezentei legi au obligaţia de a executa integral lucrările până la termenul prevăzut în autorizaţie.

(2) Lucrările de construcţii autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizaţie şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor, în condiţiile legii, emiterea autorizaţiei de funcţionare fiind condiţionată de existenţa procesului-verbal de recepţie. Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor este obligatorie şi în situaţia realizării lucrărilor în regie proprie.

(3) La terminarea lucrărilor, beneficiarul autorizaţiei de construire are obligaţia să regularizeze taxa pentru autorizaţia de construire, potrivit legii.

(4) O dată cu regularizarea taxei prevăzute la alin. (3), beneficiarii autorizaţiilor de construire vor regulariza şi celelalte cote prevăzute de lege.

(5) Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege.

Problema e ca in acest interval de 2 ani suntei pasibil de amenda, potrivit Legii 50/1991, care nu e deloc mica
Puteti formula o actiune in instanta , in baza art. 492 Cod Civil solicitati sa se constate ca ati edificat si sunteti proprietar asupra unui imobil casa de locuit pe terenul proprietatea dvs. Aveti posibilitatea sa faceti un releveu al imobilului casa de locuit pentru identificare .In instanta administrati proba cu martori , persoane care cunosc faptul ca ati edificat acest imobil .Odata obtinuta Hotararea judecatoreasca va puteti intabula dreptul de proprietate ,succes !

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite matyy matyy BUNA SEARA. AM UN TEREN UNDEVA LA TARA ,PE CARE AM CONSTRUIT DOAR FUNDATIA, AM OPRIT LUCRARILE DIN LIPSA DE BANI,AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE A EXPIRAT SI NICI ... (vezi toată discuția)
Intrarea in legalitate DOROFTEILEGE DOROFTEILEGE Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren si locuinta in sectorul 5 al capitalei dobandite prin contract vanzare cumparare, locuinta finalizata in anul 2008. Am ... (vezi toată discuția)
Teren de 169 de mp RO46024 RO46024 Buna ziua!Sunt un cetatean al acestei minunate tari si detin un teren de 169 de mp cu o deschidere la strada de 7,5 mp.Vreau sa beneficiez de acest teren ... (vezi toată discuția)