avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerea de apel cand trebuie depusa taxa de timbru?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerea de apel cand trebuie depusa taxa de timbru?

Va rog sa-mi spuneti, pana cand trebuie depusa taxa de timbru intr-un apel?
Pana la prima infatisare? Pana la primul termen? Care e diderenta intre primul termen si prima infatisare? Pot depune o parte din taxa de timbru si ulterior sa o completez?

Va rog, astept raspuns.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 13:22, 30 Ianuarie 2013
Taxa de timbru trebuie depus pana la primul termen (puteti sa depuneti chitanta in original in sedinta). Prima zi de infatisare este cea la care partile, legal citate, pot pune concluzii (la primul termen pot fi vicii de procedura, cereri de amanare etc) . Daca platiti o suma insuficienta instanta va va pune in vedere sa completati suma pana la utrmatorul termen. (doar daca nu vi se comunicase suma integrala anterior).
Este proces penal sau civil?
Daca instanta, prin citatie v-a pus in vedere cuantumul exact al taxei de timbru si timbrul judiciar, atunci acesta trebuie achitat pana la primul termen de judecata.

Daca nu v-a fost pus in vedere prin citatie, atunci acest cuantum va fi discutat si consemnat in incheierea de sedinta de la primul termen de judecata si veti avea timp sa o achitati pana la termenul urmator.

Aceasta taxa - chiar daca o achitati in mai multe transe - vor trebui ca toate aceste transe sa fie depuse la dosar pana la primul termen, altfel riscati ca instanta sa considere actiunea insuficient timbrata.
De regula, potrivit dispozitiilor legale, taxa de timbru se plateste anticipat. Adica, la momentul depunerii cererii de apel, ar fi trebuit sa fi achitat si atasat la cerere si taxa judiciara de timbru. In practica, se poate depune si la primul termen de judecata, nu la prima zi de infatisare (asa cum a mentionat si distinsa colega, prima zi de infatisare reprezinta momentul la care partile pot pune concluzii). Daca nu va permiteti sa achitati taxa judiciara de timbru in totalitate, puteti formula o cerere de esalonare a platii, atasand la aceasta inscrisurile doveditoare (adeverinta de venit, talon de pensie, etc.). Atentie insa, aceasta cerere o puteti formula doar pana la primul termen de judecata inclusiv, chiar in fata instantei de judecata. Pentru solutionarea acesteia se va acorda un termen, pentru cand instanta o sa va puna in vedere sa depuneti toate inscrisurile doveditoare privind veniturile dumneavoastra. Cererea va fi judecata in camera de consiliu, fara citarea partilor. Daca vi se respinge cererea, veti fi obligat ca pana la termenul de judecata ce va fi acordat, sa achitati taxa de timbru, altfel apelul va fi anulat ca netimbrat/insuficient timbrat. Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius”, Avocat
VA MULTUMESC FRUMOS PT RASPUNSURI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit citatie dupa declinarea de competenta prin care mi se pune in vedere sa timbrez. cand trebuie sa platesc taxa de timbru? carlitosbest carlitosbest Salut. Am o cerere care a fost declinata de la Judecatorie la Tribunal iar la tribunal se constata ca cererea este insuficient timbrata ca trebuie sa achit ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru si evaluare ContSters337354 ContSters337354 am depus o cerere am evaluat si am timbrat la valoarea obiectului acererii dupa aprecierea mea 1. nu inteleg cum se poate anula o cerere in procedura de ... (vezi toată discuția)
Cerere de reexaminare la incheierea privind solutionarea cererii de ajutor public judiciar? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua, speta pe care vreau sa v-o supun atentiei este urmatoarea: in 15 02.2013 am formulat o cerere de chemare in judecata, avand obiect obligatia de a ... (vezi toată discuția)