avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Traducerile tehnice ºi dreptul de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Traducerile tehnice ºi dreptul de autor

Buna seara,

Va rog sa imi raspundeti daca este necesar acceptul prealabil al realizatorului unei documentatii tehnice, articol, carte etc., in vederea traducerii, avand in vedere faptul ca traducerile fac parte din obiectul de activitate al unei firme.
Care sunt cerintele care trebuie indeplinite, pentru a fi in legalitate in acest caz?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:14, 2 Februarie 2013
Din punctul meu de vedere traducerile tehnice nu se incadreaza in categoria operelor protejate de dereptul de autor, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
Art. 9. Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia;
d) mijloacele de plata;
e) stirile si informatiile de presa;
f) simplele fapte si date.

[ link extern ]
Orice producator exportator de produse, bunuri, utilaje, etc., are obligatia sa puna la dispozitia cumparatorului documentatia tehnica tradusa in limba utilizata de cumparator, respectiv a tarii in care sunt instalate, utilizate produsele vandute. Aceasta obligatie este prevazuta in Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor
ART. 20
Informatiile trebuie sa fie inscrise in limba romana, indiferent de tara de origine a produsului.
Informatiile trebuie sa fie complete, corecte, precise si explicite si sa cu prinda denumirea produsului, marca producatorului, principalele caracteristici tehnice si calitative, compozitia, eventuali adivii folositi, cantitatea, pretul, termenul de garantie sau, dupa caz, de valabilitate, eventualele riscuri previzibile, contraindicatii si modul de utilizare, manipulare, conservare sau pastrare, precum si alte caracteristici ale diferitelor categorii de produse; la produsele alimentare preambalate se mentioneaza si valoarea nutritiva.
Produsele de folosinta indelungata sint insotite si de "declaratie de confor mitate", "certificat de garantie" si, dupa caz, de "carte tehnica" ori "instructiuni de folosire", redactate in limba romana, care cuprind principalele caracteristici ale produsului, conditiile de instalare, exploatare, intre tinere, data fabricatiei, termenul de garantie si eventualele riscuri ce pot aparea in urma nerespectarii instructiunilor.

[ link extern ]
L.C.
E adevarat ca "ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera" nu sunt protejate, dar opera ca atare (textul) este protejata. De exemplu pentru un articol din Nature este protejat textul, nu descoperirea sau teoria continuta de el. Orice alt jurnal poate descrie descoperirea sau teoria cu cuvintele proprii, dar nu copiind sau traducand articolul original.

Textul ca atare este protejat de Conventia de la Berna, a-l copia/traduce fara permisiune constituie infractiune, daca nu in Romania, cel putin in alte tari si poate fi pedepsita conform legilor acelor tari. Oricum, tratatul bate legea, asa ca ceea ce tratatul prevede ca infractiune este infractiune chiar daca legea nationala nu o considera infractiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plagiat octapesik octapesik as vrea sa stiu ce urmari juridice are faptul ca plagiezi ceva,de exemplu un articol. este plagiatul o infractiune? as dori cat mai multe informatii. va ... (vezi toată discuția)
Pamflet Zooby Zooby In ce conditii pot prelua pe un blog stiri pe care sa le abordez prin prisma unui pamflet ? (vezi toată discuția)
Conditii aplicare legea dreptului de autor Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Mi-ar placea sa creez site-uri cu subiecte stiintifice. De exemplu as dori sa fac un site despre fructe. Problema este ca mi se pare inutil sa ... (vezi toată discuția)