avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapare

Am citit in NCC despre cazurile in care partajul este inadmisibil: "partajul este inadmisibil in situatia uzucaparii bunului de catre unul dintre coproprietari"
Uzucaparea am aflat ca este "dobandirea dreptului de proprietate asupra unui bun prin posesia lui o anumita perioada de timp". Am divortat de fostul meu sot la sfarsitul anului 2012; el a ramas in apartamentul -bun comun, eu am domiciliul la parintii mei. Care ar fi termenul limita pentru introducerea actiunii de partaj, avand in vedere cele scrise anterior despre uzucapare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 13:20, 31 Ianuarie 2013
Nu există termen limită, acţiunea în partaj fiind imprescriptibilă extinctiv.Uzucapiunea nu este incidentă în cazul coproprietăţii devălmaşe, adică forma coproprietăţii existentă între soţi, ca urmare a dobândirii unor bunuri comune în timpul căsătoriei.
uzucapiunea presupune, printre altele, posesia timp de 5 sau 10 ani. Cu siguranta sotul dv nu va dobandi apartamentul prin uzucapiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune emilalex emilalex buna ziua, sora mea este divortata de mai bine de 30 de ani, dar nici un momentul de fata nu au cerut partajarea bunurilor comune. de fosrul sot nu mai stim ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la finalizarea divortului, apartamentul primit de ... Alexandra.E.C Alexandra.E.C Buna ziua! La finalizarea divortului, apartamentul primit de la intreprinderea la care lucra unul din soti nu a fost in intregime achitat iar cel ce a ramas in ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare? ContSters277797 ContSters277797 In ce conditii o actiune de partaj se poate transforma in actiune in revendicare? Cazul in care doresc o parere are ca obiect partajarea unui apartament ... (vezi toată discuția)