avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... meseriilor ºi profesii prevãzute de legislaþia ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

meseriilor ºi profesii prevãzute de legislaþia specificã, pentru care este necesarã autorizarea exercitãrii lor

Conform HG 1425/2006 ART.15, ALIN 12 PREVEDE EVINETA meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică, pentru care este necesară autorizarea exercitării lor. CARE SUNT ACESTE MESERII SI CARE E LEGISLATIA UNDE SE PREVAD ACESTE MESERII. VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:22, 3 Februarie 2013
Se refera la acele meserii si profesii care necesita absolvirea unui program de formare profesionala urmat de o examinare de exemplu de catre ISCIR. Astfel este necesara autorizarea exercitarii meseriilor de Macaragiu , Stivuitorist, Liftier, Mecanic –trolist, Fochist cazane de abur si apa fierbinte, Liftier, Operator umplere recipiente GPL, Imbuteliator fluide sub presiune,Operator RSVTI, Laborant operator centrale termice, Automatist pt supravegherea si intretinerea cazanelor etc.
Tot in aceasta categorie pot fi incadrati si soferii ADR, electricienii autorizati de ANRE
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator
merci pentru raspuns.
dar exista vreo lege in care sunt stipulate toate aceste meserii?
sau fiecare sunt cu alta lege
Separat functie de legislatia specifica acelui domeniu. De ex meseriile enumerate mai sus ce tin de autorizarea ISCIR sunt reglementate de prescriptiile tehnice ISCIR, PT CR-8-2009 sau atestarea personalului pentru executarea activităţilor de pază este reglementata de Legea nr. 333/2003 cu modificari si completari ulterioare privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor etc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator
Pe langa meserii autorizate prin acte legislative (mentionate de catre colegul inspector ssm), Legea nr. 319/ 2006 prin art. 7, 8, 11, 13, 22, etc. si HG nr. 1425/ 2006 art. 14, 91, 96, etc. creaza angajatorului posibilitatea sa desemneze/ sa nominalizeze prin decizie interna, lucratori/ responsabili, pe care sa ii instruiasca si sa ii testeze periodic, pentru a efectua anumite operatii periculoase, pentru a desfasura activitati cu risc de accidentare, imbolnavire profesionala si/ sau poluare, incendiu, explozie, etc. cum ar fi supraveghere instalatii de producere aer comprimat; montare corpuri abrazive si ascutire scule taietoare; montare si verificare vizuala in functiune, eventual reparare reductoare la buteli de gaze sub presiune; intretinere, pornire si supraveghere instalatii de ventilatie; montare/ demontare si supraveghere schela mobila; responsabil cu efectuarea transportului intern de persoane si / sau de marfuri; etc.
Intentionez sa scriu in acest sens, cat de curand posibil, cu referire direct la articol de lege ssm, un articol in detaliu, pe care sa il public in magazinul avocatnet.ro
In magazinul avocatnet.ro gasiti in prezent un model de completare fisa individuala ssm, in care la cap. meserii autorizate, le-am nominalizat pe toate pe care le-am identificat (multe dintre acestea fiind cele nominalizate deja de colegul inspector ssm).
multumesc mult

Alte discuții în legătură

Autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate in munca pentru angajati cu activitati specifice-operatori utilaje autorizati iscir cyan cyan Unde se regaseste in legislatia specifica obligatia lucratorilui desemnat si a sefului serviciului tehnic responsabil de a intocmi o autorizatie interna pe ... (vezi toată discuția)
Stivuitoare - cu sau fara atestare iscir? pfm18i pfm18i Buna ziua, Pentru stivuitoare este obligatorie adeverinta ISCIR? Daca avem norme interne pentru utilizarea (moto - electro) stivuitoarelor, lucratorii care ... (vezi toată discuția)
Legile iscir mirage08 mirage08 Buna ziua ! As avea o intrebare: in cadrul unei centrale termice care este numarul de personal care trebuie sa deserveasca un cazan conform regulamentului ... (vezi toată discuția)