Conform HG 1425/2006 ART.15, ALIN 12 PREVEDE EVINETA meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică, pentru care este necesară autorizarea exercitării lor. CARE SUNT ACESTE MESERII SI CARE E LEGISLATIA UNDE SE PREVAD ACESTE MESERII. VA MULTUMESC.
Cred ca e bine sa nu se faca confuzie intre profesiile care necesita autorizarea si
personalului auxiliar de deservire a instalaţiilor/echipamentelor, supuse verificarii si autorizarii ISCIR (Legător de sarcină pentru macarale Manevrant pentru stivuitoare cu acţionare manuală sau Manevrant pentru mecanisme de ridicat,vinciuri, trolii, palane, dispozitive de ridicat şi tracţiune, transpalete etc.).
Nu intamplator in prescriptia tehnica PT CR-8-2009 se face distinctie intre cele doua categorii si se evita folosirea expresiei “autorizare” (sau autorizare interna) cand se face referire la personalul auxiliar, acesta fiind instruit, examinat si acceptat in baza adeverintei eliberate anual de catre angajator.
In general personalul instruit pt a desfasura o anumita activitate in cadrul unitatii nu poate fi inclus in categoria celor care exercita o meserie sau o profesie prevazuta de legislatia specifica, pentru care este necesara autorizarea exercitarii lor
In concluzie art 15 alin (1) pct. 12 din NM de aplicare a Legii 319/2006 cu modificari si completari ulterioare, impune existenta evidentei meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica, pentru care este necesara autorizarea exercitarii lor
Observatia inspector ssm este corecta.
"Cred ca e bine sa nu se faca confuzie intre profesiile care necesita autorizarea si
personalul auxiliar de deservire a instalaţiilor/ echipamentelor, supuse verificarii si autorizarii ISCIR."
Am subliniat doar una din oportunitatile oferite de art. din legislatia ssm angajatorilor, pentru a desemna/ nominaliza prin decizie interna, lucratori/ responsabili, pe care sa ii instruiasca si sa ii testeze periodic, pentru a efectua anumite operatii periculoase, pentru a desfasura activitati cu risc de accidentare, imbolnavire profesionala si/ sau poluare, incendiu, explozie, etc.