avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea este gratuita?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea este gratuita?

Am citit mai multe postari pe net care atrageau atentia ca MEDIEREA ESTE GRATUITA. Nu mi-a venit sa cred ca cei responsabili de destinele medierii au putut sa faca o asemenea gafa. Bineinteles cu parlamentarii care au legiferat-o.
In anul 2013 in Legea 162/2006 a medierii, prin Legea 214/2013, la art. 2 din lege a fost introdus un nou alineat, alin. 1^4 cu urmatoarea formulare „Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.”
In acel moment, anul 2013, prevederile art. 2 alin. 1 erau urmatoarele: „Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.”
Deci practic in 2013 participarea la sedinta de informare era gratuita.
In anul 2019 a aparut surpriza. A fost modificat alin. 1 al art. 2 din Legea 162/2006, fara a se modifica si alin. 1^4 al aceluiasi articol, in mod corelativ. Astfel prin Legea 154/2019 de modificare a alin.1 din art. 2 al Legii 162/2006 avem urmatoarea formulare „Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau juridice, îşi pot soluţiona conflictele de orice natură prin procedura medierii, chiar şi după declanşarea unui proces în faţa instanţei de judecată.”
Practic in acest moment Legea 162/2006 a medierii are urmatorul continut al art 2 alin. 1 si 1^4;
(1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau juridice, îşi pot soluţiona conflictele de orice natură prin procedura medierii, chiar şi după declanşarea unui proces în faţa instanţei de judecată.”
(1^4) Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2021
robert11, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
sedinta de informare e gratuita.
despre onorariu puteti citi la art 26, 48 ...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

@robert11, interpretarea legii nu este ușoară, fără a avea cunoștințe juridice. Postările dvs. cu referire la mediere au o notă critică, ceea ce mi se pare ciudat, în condițiile în care înțeleg că nu sunteți mediator. Dacă sunteți doar interesat de mediere, ca serviciu, vă rog să consultați un mediator la cabinetul său, iar acesta vă va clarifica. În mod gratuit.
@Margu
Am spus ca nu sunt mediator, dar am client mediator. Nu am zis ca nu sunt jurist.
Ciudat este sa vezi incompetenta si sa nu faci nimic pentru a o combate. Mai grav este sa incerci sa o acoperi.
Medierea nu functioneaza din cauza incompetentilor care au condus acel Consiliu si care a culminat cu ultima modificare a Legii 192/2006 a medierii.
Interpretarea art 2 alin. 1 si 1^4 a Lg 192/2006 este limpede. MEDIEREA ESTE GRATUITA.
Am discutat cu mai multe persoane care mi-au spus acelasi lucru.
Interesul meu este evident: medierea sa functioneze cat mai bine si fara riscuri. Am clienti mediatori, Bunastarea lor implica si bunastarea mea.
Sunt curios cand o instanta de judecata va valida acest aspect cum isi vor asuma raspunderea cei care gestioneaza interesele mediatorilor. Mie mi se pare ca e o abatere disciplinara grava si ca ar trebui EXCLUSI DIN MEDIERE.
@gi-jane
Primul pas: art. 26 Lg 192/2006, alin. 3 - informarea si consilierea cu privire la procedura medierii si la avantajele ei este gratuita. Eu inteleg ca practic in aceasta etapa prealabila se face o scurta descriere a procedurii medierii si a avantajelor recurgerii la aceasta. Cu caracter general.
Pasul nr. 2: art. 12 pct. III Statutul mediatorului - analiza conflictului supus medierii pentru a se identifica daca se incadreaza in categoria celor care pot fi mediate. Se incheie un contract de pregatire a medierii. Este urmat de o noua informare a partilor, in concret.. Se poate pretinde un onorariu. (art 26 Lg 192/2006)
Pasul nr. 3: incheierea contractului de mediere. Se poate pretinde un onorariu pt alte prestari decat medierea si se poate solicita decontarea unor cheltuieli in baza art 26 Lg 192/2006. Insa conform art. 2 alin. 1 si 1^4 Lg 192/2006 medierea conflictului este gratuita.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@robert11, pe scurt, informaea în mediere ese gratuită, ca și analiza conflictului. Contractul de pregătire a medierii se încheie atunci când partea solicitantă a medierii ( dacă se prezintă o singură parte) solicită trimiterea unei invitații la mediere celeilalte părții ( partea solicitată). Aici, într-adevăr, nu mai putem vorbi despre gratuitate, deoarece mediatorul va începe demersurile de pregătire a medierii și va investi resurse pentru a îndeplini această solicitare. Am să mă mai uit pe lege după sărbători să văd dacă interpretarea dvs. poate fi veridică. Până atunci, vă mai pot spune că așa se întâmplă în practică, cum v-am descris eu. Iar medierea funcționează pentru orice birou de mediator dacă acesta știe să își promoveze serviciile. Ca în orice profesie liberală, dealtfel, clienții te caută dacă te promovezi, dacă ești recomandat, dacă esti un bun profesionist, etc. E drept că și medierea în sine mai are nevoie de promovare încă, fiind o procedură relativ nouă pe piața soluționării conflictelor. Totuși, avocatura funcționează de atâta vreme, nu? Nu are nevoie de promovare, dar se poate spune că toți avocații au foarte mulți clienți? Din câte știu eu, nu. Paște fericit!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Mai 2021
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand actioneaza mediatorul wattoferta2013 wattoferta2013 Societatea la care lucrea a vandut marfa catre o alta societate -client- si nu ne-a platit. Am notificat clientul , Care va fi urmatorul pas pe care trebuie ... (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Conflictele de munca se supun medierii ? tomamirela tomamirela Buna ziua, daca exista un conflict de munca el va obliga reclamantul sa apeleze la un cabinet de mediere ? De regula reclamantul este fostul angajat care de ... (vezi toată discuția)