avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indicatori performanta legalitate diminuare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indicatori performanta legalitate diminuare salariu

Buna ziua,
In cadrul firmei se doreste introducerea unor indicatori de performanta dupa care sa fie calculata lunar performanta sefilor. Criteriile de evaluare sunt concepute astfel incat sa existe, dupa caz, crestere sau diminuare salariala. Indicatorii de performanta si criteriile de evaluare au fost date spre analiza si obiectii sefilor implicati. Angajatii sunt reticenti la o astfel de metoda de evaluare, deoarece sunt obisnuiti cu primirea salariului fara atingerea obiectivelor.
Care ar fi baza legala pentru aceasta crestere/diminuare salariala?
Cu indicatorii de performanta este necesar sa se intocmeasca acte aditionale? Daca angajatii nu le semneaza, ce se poate face?
Pentru introducerea indicatorilor de performanta este suficienta intocmirea unei proceduri interne, apoi intocmirea unor decizii de numire in functie, cu respectarea procedurii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ccmihaela , utilizator 14:27, 5 Februarie 2013
Criteriile de evaluare a activitãţii profesionale a salariatului sunt parte a contractului individual de munca incepand cu anul 2012 si sunt aplicabile la nivelul angajatorului, in functie de cum acesta stabileste. Ele trebuie de asemenea introduse, ca procedura de evaluare, si in regulamentul de ordine interioara.
Pentru ca acest punct a fost introdus obligatoriu in clauzele contractului individual de munca din 2012, pentru contractele incheiate in acel moment se intocmesc acte aditionale, iar in contractele noi, se introduce ca atare.

"(3) Persoana selectatã în vederea angajãrii ori salariatul, dupã caz, va fi informatã cu privire la cel puţin urmãtoarele elemente:
a) identitatea pãrţilor;
b) locul de muncã sau, în lipsa unui loc de muncã fix, posibilitatea ca salariatul sã munceascã în diverse locuri;
c) sediul sau, dupã caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificãrii ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitãţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeazã sã îşi producã efectele;
h) în cazul unui contract de muncã pe duratã determinatã sau al unui contract de muncã temporarã, durata acestora;
i) durata concediului de odihnã la care salariatul are dreptul;
j) condiţiile de acordare a preavizului de cãtre pãrţile contractante şi durata acestuia;
k) salariul de bazã, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plãţii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normalã a muncii, exprimatã în ore/zi şi ore/sãptãmânã;
m) indicarea contractului colectiv de muncã ce reglementeazã condiţiile de muncã ale salariatului;
n) durata perioadei de probã."
Baza egala este art.41 C.mun. ... care prevede regula in materie de modificare a contractului individual de munca. Aceasta este modificarea prin acordul partilor si numai in cazuri exceptionale se poate face unilateral.
ce se intampla daca angajatul refuza sa semneze actul aditional la CIM?
In speta, actul aditional nu-si va produce efectele pentru care se doreste a fi incheiat ....
In situatia in care procedurile privind criteriile de evaluare sunt prevazute in regulamentul de ordine interioara, salariatul este obligat sa le accepte? sa respecte regulamentul de ordine interioara? ce se intampla cand salariatul refuza sa respeccte regulamentul de ordine interioara? acesta poate fi concediat??

Alte discuții în legătură

Act aditional la c.i.m ContSters154162 ContSters154162 Contractele de munca vechi trebuie modificate in mod obligatoriu prin act aditional, acum odata cu intrarea in vigoare a noul cod al muncii? :-/ Si prin act ... (vezi toată discuția)
Contract de munca si criteriile de evaluare dupa 1.5.2011 apetra apetra Conform ultimelor modificari aduse la Codul muncii, in momentul in care intocmim un contract individual de munca ar trebui sa introducem in contract, ... (vezi toată discuția)
Acte aditionale la vechile contracte de munca? november november Am primit o informatie precum, ca ar trebui sa intocmim -acte aditionale la vechile contracte de munca in care vor fi stabilite obiectivele de performanta si ... (vezi toată discuția)