Buna ziua,
Va rog sa ma informati cum trebuie sa procedez in cazul in care m-am despartit de pesoana cu care am convietuit 8 ani: impreuna avem un baietel de 3 ani jumatate, am construit o casa in care am locuit( din 2007 pana in prezent).
Problema e ca aceasta persoana nu vrea sa imi returneze nici unul dintre lucrurile pe care le-am adus in acea casa: mobilier: elecrocasnice, .. pe motiv ca acea casa a fost construita pe numele si pe terenul lui. Banii pentru ridicarea casei insa i-am obtinut eu dintr-un credit ptr nevoi personale si alte surse (munca in olanda).
Trebuie sa precizez si faptul ca de-a lungul acestei relatii am avut multe probleme: certuri, violenta verbala si fizica - despartiri de scurta durata..
Cat poate sa ma coste un proces pentru obtinerea partii mele din ce-am investit acolo?
Cat poate dura un asemenea proces?
Inteleg ca nu figurati in actele de proprietate. Terenul a fost cumparat in exclusivitate de concubin? Creditul luat de dv are ca mentiune --- pentru construire imobil...participare.. sau e un credit de nevoi personale al dv?...Aveti facturi platite de dv si pe numele dv cu care sa dovediti achizionarea de bunuri, material de constructii, etc. Daca ati trimis bani din strainatate ati scris la motivul expedierii... pentru achizionare bunuri, material de constructie sau i-ati trimis pur si simplu. Consultati un avocat. Daca aveti macar cateva din aceste dovezi , atunci merita sa incercati. Oricum medierea a devenit obligatorie.. Nu vreau sa rasucesc cutitul in rana, dar nu inteleg cum nu v-ati asigurat in niciun fel mai ales ca acea convietuire a prezentat probleme.. Un singur lucru este cert. Aveti un copil, care presupun ca a fost recunoscut de tata, deci pensie de intretinere minor va plati, evident si cu custodia comuna si tot ce decurge de aici...Consultati un avocat care sa va explice exact .
In cazul dvs.este inadmisibila o actiune in partaj, deoarece nu ati fost casatorita legal. Bunurile apartin strict persoanei care este trecuta in actul de proprietate al bunului respectiv.
Aveti posibilitatea sa solicitati pe calea unei actiuni in pretentii, obligarea concubinului la plata unei sume de bani echivalenta cu sumele de bani investite de dvs.
Este evident ca va trebui sa aduceti si probe in acest sens.
Nu este inadmisibila o actiune de partaj de principiu.
Am inteles ca exista si hotarari in care s-a ajuns sa fie proprietar celalalt concubin adica nu cel care figura in acte...
Insa, este foarte adevarat ca procesul este foarte complicat.
Foarte probabil ca va putea obtine doar o contravaloare a bunului in masura in care va dovedi ca a participat la dobandirea lui.
Dupa parerea mea este cel mai complex si dificil proces din dreptul civil actual pentru concubinul care nu figureaza in acte deoarece nimic nu este clar si totul depinde de probatiune si de argumentarile avocatului.Nu in ultimul rand si de aprecierea judecatorului...
In alti termeni, sansele sa pierdeti procesul sunt foarte mari.
De aceea concubinul este increzator...si cu siguranta ca a consultat un avocat pentru ca in caz contrar nu avea motive sa fie increzator...
Avand in vedere ca, intr-adevar, in cazul in care veti decide sa introduceti o actiune in instanta, veti fi obligata sa faceti dovada parcurgerii informarii privind medierea, va sfatuiesc sa faceti oricum acest demers. Sedinta de informare este gratuita. Fostul dumneavoastra partener va fi invitat de mediatorul pe care il veti alege sa participe la informare. In felul acesta va intelege ca aveti intentii ferme si poate ca va decide sa accepte medierea si sa rezolvati astfel situatia, rapid si ieftin. Daca nu, macar veti obtine certificatul de informare care va este oricum necesar ulterior la introducerea actiunii. Concluzia este ca nu aveti nimic de pierdut daca incercati sa il invitati la sedinta de informare privind medierea. Puteti veni chiar asistata de un avocat, pe care sa il angajati doar pentru acest lucru, nu neaparat pentru toate demersurile ulterioare (introducere actiune, etc.). Veti fi mult mai credibila in fata domnului de care v-ati despartit.
Va doresc mult succes!
Taxa partaj
maria1999
cand trebuie platita taxa pt un partaj? in momentul depuneri cereri la judecatorie? si daca suma care o poti demonstra e mai mica decat ce ai cerut tu? ramai ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar
zuza1980
Se poate face un partaj voluntar la un an dupa divort? Eu si fostul sot avem de impartit o Dacia Logan luata prin credit pe 10 ani (atat creditul cat si ... (vezi toată discuția)