avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in urma unei relatii de concubinaj (8 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in urma unei relatii de concubinaj (8 ani)

Buna ziua,
Va rog sa ma informati cum trebuie sa procedez in cazul in care m-am despartit de pesoana cu care am convietuit 8 ani: impreuna avem un baietel de 3 ani jumatate, am construit o casa in care am locuit( din 2007 pana in prezent).
Problema e ca aceasta persoana nu vrea sa imi returneze nici unul dintre lucrurile pe care le-am adus in acea casa: mobilier: elecrocasnice, .. pe motiv ca acea casa a fost construita pe numele si pe terenul lui. Banii pentru ridicarea casei insa i-am obtinut eu dintr-un credit ptr nevoi personale si alte surse (munca in olanda).
Trebuie sa precizez si faptul ca de-a lungul acestei relatii am avut multe probleme: certuri, violenta verbala si fizica - despartiri de scurta durata..
Cat poate sa ma coste un proces pentru obtinerea partii mele din ce-am investit acolo?
Cat poate dura un asemenea proces?

Astept cu mare interes raspunsurile Dvs!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 16:36, 10 Februarie 2013
Creditul este unul ptr nevoi personale, materialele de constructie au fost cumparate pe numele lui, ptr ca in relatia noastra eu eram cea cu un program de lucru prelungit la 10-12 ore, iar el are un program lejer si flexibil, el a cautat materialele si le-a achitat cu banii obtinuti de mine. doar contractul de credit ptr geamurile casei e pe numele meu si cardurile de credit cu care au fost cumparate diverse bunuri care au ramas in casa.
terenul a fost obtinut de el printr-o hotarare judecatoreasca (nu stiu exact procedura, dar a apelat la sentinta judecaatoreasca sa plateasca mai putin) de la o bunica de-a lui.
Copilul l-a recunoscut, este incredintat mie prin hotarare judecatoreasca - din 2010, cand ne-am si separat ptr 1 an, timp in care el nu a platit decat ocazional pensia alimentara - pe motiv ca nu lucreaza legal cu cm.
Este adevarat ca am insistat in relatia asta din prea multa prostie, dar va intreb pe dvs ce sanse am sa ies cat mai putin afectata dpdv financiar.
(Creditul de ex l-am obtinut in 2007 - problema e suma 33000 ron ptr care am de platit pana in 2017 aproape dublu!!)

Va multumesc mult ptr toate raspunsurile oferite!!!

Nu avem cum sa estimam ce sanse sunt fara sa vedem probele in fata si sa intelegem ce doriti. Sifonarea finainciara cea mai mica iese la intelegerea partilor, in rest e mai dificil, Chiar si asa, diferenta dintre viata "de dinainte" si ce "de dupa" presupune o diferenta de confort financiar. E unb lucru normal, acum exista un singur cos de tinut oua, in general.

Asa incat, ar trebui sa mergeti la un avocat si un mediator (sau mai multi) sa intelegeti ce va ofera fiecare (la avocat cu actele in fata) si astfel faceti o estimare de cost si timp.
Din păcate va trebui să țineți cont și de termenul de prescripție a creanței D-voastră, adică de 3 ani. Tot ceea ce mai vechi de 3 ani nu se va putea recupera prin instanță ci doar prin înțelegere.

Conform practicii judiciare unitare în această materie, nu aveți drept de proprietate pentru a deschide o acțiune de partaj ci doar o creanță, adică puteți deschide o acțiune în pretenții îm limita cheltuielilor făcute și pe care puteți să le dovediți, dar numai din ultimii 3 ani.
tinand cont ca o coproprietate este dovedita in cazul bunurilor imobile doar cu acte autentice, iar d-na relateaza ca doar concubinul figureaza cu acte de proprietate, rezulta ca orice alte probe ar fi inadmisibile in instanta.
Mergand pe alte premize, s-ar putea revendica o coproprietate doar daca s-ar invoca o nulitate absoluta partiala a actelor autentice in cazul imobilului.
Sau o simulare partiala. E dificil si nu stim daca are temei in fapt.

Alte discuții în legătură

Taxa partaj maria1999 maria1999 cand trebuie platita taxa pt un partaj? in momentul depuneri cereri la judecatorie? si daca suma care o poti demonstra e mai mica decat ce ai cerut tu? ramai ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar zuza1980 zuza1980 Se poate face un partaj voluntar la un an dupa divort? Eu si fostul sot avem de impartit o Dacia Logan luata prin credit pe 10 ani (atat creditul cat si ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj ContSters97117 ContSters97117 Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual ... (vezi toată discuția)